Tgrt Haber

Hamas teklif sunmuştu: İsrail’den cevap aldık, inceleyeceğiz

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
27 Nisan 2024 10:34 - Güncelleme : 27 Nisan 2024 10:48
Hamas teklif sunmuştu: İsrail’den cevap aldık, inceleyeceğiz

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya, Hamas'ın 2 hafta önce sunduğu ateşkes ve esir takasına dair öneriye İsrail’den cevap aldıklarını ve bunu inceleyeceklerini dile getirdi.

Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta ateşkes ve rehine anlaşması sağlanması için diplomatik çabaları sürdürüyor. Katar’da bulunan Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayya yaptığı açıklamada, Hamas'ın 2 hafta önce sunduğu ateşkes ve esir takasını içeren teklife İsrail’den cevap aldıklarını ve bunu inceleyeceklerini duyurdu.

El-Hayya, “Hamas, 13 Nisan'da Mısırlı ve Katarlı arabuluculara ilettiği öneriye Siyonist işgalcilerin resmi yanıtını bugün aldı” ifadelerini kullandı.

“HER TÜRLÜ ÖNERİYİ DEĞERLENDİRMEYE İSTEKLİYİZ”

Hamas Hareketinden dün yapılan yazılı açıklamada, “Halkımızın isteklerine ve haklarına gerçekten hitap eden her türlü öneriyi değerlendirmeye istekli olduğumuzu yineliyoruz. Bunlar arasında sürdürülebilir bir ateşkes, işgal (İsrail) güçlerinin tamamen geri çekilmesi, yerinden edilenlerin Gazze'deki evlerine şartsız dönüşü, kapsamlı yeniden inşa çabaları, ablukanın sona ermesi ve temel insani yardımın sağlanması yer alıyor. Ayrıca kendi geleceğini tayin etme ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması da dahil olmak üzere Filistin halkının meşru haklarını güvence altına alma arayışımızın bir parçası olarak anlamlı bir mahkum değişim anlaşmasına doğru ilerlemenin önemini vurguluyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Hamas, 13 Nisan'da İsrail ile ateşkes teklifine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini duyurmuştu.

MISIR HEYETİ ATEŞKES VE REHİNE İÇİN İSRAİL'E GİTMİŞTİ

Öte yandan dün Katar medyası, Mısır'dan bir heyetin ateşkes ve rehine anlaşması için İsrail'e gittiğini, heyete Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel'in başkanlık ettiğini aktarmıştı. Kamel'in İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD Başkanı David Barnea ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ile görüşeceği belirtilmişti.

Mısırlı bir yetkili ise Kamel'in İsrail ile Gazze'de uzun süreli ateşkes için "yeni bir vizyon" görüşmeyi planladığını söylemişti. Mısırlı yetkili, gerçekleştirilecek görüşmelerin ilk etapta Hamas'ın Filistinli mahkumlarla sınırlı sayıda rehine değişimine ve yerinden edilen Filistinlilerin minimum kısıtlamalarla Gazze'nin kuzeyine geri dönüşüne odaklanacağını aktarmıştı.

Yetkili, arabulucuların her iki tarafın ana taleplerinin çoğuna cevap verecek bir uzlaşı üzerinde çalıştığını kaydetmişti. İsrail medyası ise İsrail savaş kabinesinin İsrail müzakere ekibine Mısır heyetiyle görüşmesinde "daha esnek yaklaşım" benimsemesi için yetki verdiğini belirtmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...