Tgrt Haber

Hitler katliamına tanıklık eden eski BM yöneticisinden çarpıcı açıklama: Acımız Gazze'dekilerin yarısı bile etmez

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, Harici
06 Ocak 2024 11:28 - Güncelleme : 06 Ocak 2024 13:53
birleşmiş milletler,israil,filistin,gazze,Recep Tayyip Erdoğan

Babası Hitler tarafından öldürülmüş olan Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans von Sponeck, BM’nin Batı merkezli olduğunu ve günümüz ihtiyaçlarını karşılamadığını değerlendirdi.

Hans Von Sponeck'in babası Hans Emil Otto Graf Sponeck, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda subay, İkinci Dünya Savaşı’nda ise general idi. Hitler’e yönelik suikast girişimine katıldığı şüphesi üzerine 1944’te idam edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) kariyerinde çatışma ve savaş bölgelerinde görevler yapan Hans Von Sponeck, Harici'ye verdiği röportajda kuruluşun günümüz yapısına sert eleştiriler yöneltiyor. 1998’de Irak İnsani Yardım Koordinatörü olarak atanan Sponeck, Irak’taki tüm BM operasyonlarının başına geçerek Gıda Karşılığı Petrol Programının Irak operasyonlarını yönetti. Şubat 2000’de Sponeck BM’nin Irak yaptırım politikasını protesto etmek için istifa etti.

Sponeck ayrıca, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a yönelik Ukrayna’ya daha fazla silah yardımı yapılmaması çağrısını içeren bir açık mektup yayımlayan 18 kişilik grubun içerisinde yer aldı.

Hans Von Sponeck, BM’nin uluslararası düzendeki rolü ve reform çağrıları, Gazze ve Ukrayna çatışmaları ve ABD-Almanya ilişkisine dair gazeteci Esra Karahindiba’nın sorularını yanıtladı.

"ÜÇ YAŞLI ADAMIN BİR HAYALİ VARDI"

Birleşmiş Milletler'de 30 yıldan fazla çalıştığını dile getiren Sponeck, " Güvenlik konseyi açısından mevcut durumla ilgili cevap çok açık. Açık olan şu ki, BM'nin 78 yıllık varlığı boyunca, bir şey her geçen yıl daha da netleşiyor. Yani 1945 yılında BM adı verilen bu yeni kurumun başlangıcından bu yana, oldukça Batı Merkezli bir kurum oluşturulmasına olanak sağladık. Bunun ne anlama geldiğini geriye dönüp bakarsanız görürsünüz: Siyasi, mali, coğrafi olarak; BM Batı’da bulunmaktadır. BM’nin siyasi merkezi New York’ta. Ticari, mali ve ekonomik BM, iki BM kurumunda toplanmış. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Washington’da. Uzmanlaşmış kuruluşlar, BM’nin operasyonel fonları ve programları, BM yürütmesi yakın zamana kadar yalnızca Avrupa ve Kuzey Amerika’da bulunuyordu." ifadelerini kullandı.

Tüm yapının Batılı ülkelere bağlı olduğunu söyleyen Sponeck, "Eğer bunun yeni bir şey olmadığını, yani BM’de son derece tek taraflı bir güç yapısına sahip olduğumuzu biliyorsanız, o zaman neden 21. yüzyılda bunun artık mevcut durumla, jeopolitik dünya düzeniyle uyumlu olmadığı bir duruma ulaştığımızı anlayabilirsiniz. Günümüzün dünya düzeni çok daha çeşitli, ne yazık ki çok daha kutuplaşmış halde. Dünkü sömürgeler bugün “bir dakika, biz varız, sesimiz var, sesimizi yükselteceğiz ve çıkarımıza en uygun olduğunu düşündüğümüz şeyi yapacağız” diyen olgun bağımsız ülkeler haline geldi. Bu durum bir bütün olarak BM sisteminde, özellikle de BM Güvenlik Konseyi’nde çok karmaşık bir dinamik oluşturdu. Peki, 1945’te üç yaşlı adam, Churchill, Rosevelt ve Stalin Kırım’da Yalta’da buluştuğunda bir hayali vardı. Hayalleri, bir ekip olarak dünya düzeninin Doğu ve Batı’nın payı olacak şekilde yönetilmesini sağlamaktı. Ancak bu hayal çok uzun sürmedi. Ve dün hayal olan bugün bir kabusa dönüştü." ifadelerine yer verdi.

Hitler katliamına tanıklık eden eski BM yöneticisinden çarpıcı açıklama: Acımız Gazze'dekilerin yarısı bile etmez

"GENEL KURUL'UN CİDDİ BİR REFORMA İHTİYACI VAR"

Çatışmaları ve savaşları çözemeyen, önleyemeyen veya yönetemeyen, tamamen işlemeyen bir Güvenlik Konseyi olduğunu dile getiren Sponeck, "Spesifik olayım. Irak: Hayır, çözüm yoktu. Aslında hukuka aykırı bir işgal söz konusuydu. Ukrayna: Hayır. Afganistan: Hayır. Libya: Hayır. Yani orada şimdinin siyasetçileri olan insanlar, bu yeni Sivil toplum, Birleşmiş Milletler’in var olmaya değer olup olmadığını sorguluyor. Durum böyleyse buna cevabım çok açık: Siyasi Birleşmiş Milletler’in, yani Güvenlik Konseyi’nin, Genel Kurul’un bugün ciddi bir reforma ihtiyacı var." diyerek Birleşmiş Milletler'e sert çıkıştı.

SPONECK, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN "DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR" SÖZÜNÜ TEKRARLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği sözlerini tekrarlayan Hans Von Sponeck, "Dünya beşten büyüktür. Ama bir adım daha ileri giderdim. Dünya beş hükümetten daha büyüktür. Ama dünya, sivil toplumun, sivil toplum kuruluşlarının dün oynayamadıkları rolün bugün oynamasıyla daha da büyüdü." ifadelerine yer verdi.

Hitler katliamına tanıklık eden eski BM yöneticisinden çarpıcı açıklama: Acımız Gazze'dekilerin yarısı bile etmez

"BUGÜN BAŞKAN PUTİN'LE KONUŞAMIYORSANIZ YARIN DENEYİN"

Herhangi bir savaşın savaş alanında barışa yol açmadığını dile getiren Sponeck, Gazze ve Ukrayna'da barışın yuvarlak masada diplomasi yoluyla yapıldığını hatırlattı. Ukrayna'daki tahıl krizi ve İsrail ile Hamas arasındaki esir takaslarında Türkiye'nin aldığı önemli role de değindi;

"Buğday, darı ve diğer tarım ürünlerinin ihracatına izin vermek amacıyla savaşan taraflar arasında insani koridorların kurulmasında Türk liderliğinin bulunduğunu hatırlamak, başlangıç için iyi bir fırsat olur. Ya da mahkumların değişimi ya da çocukların geri dönüşü, olması gereken ve olabilecek diğer örneklerin, insani koridordan acil durum anına geçme fırsatını teşvik etmede Türkiye’ye aktif bir ortak olarak bakıyoruz. Silahların kullanılmadığı bir ateşkes ve barışçıl bir çözümün gerçekleşmesi için bir anlaşmaya varılması için müzakereler yürütme konusunda da… Başkan Putin gibi biriyle konuşulmaz diyenlere kesinlikle katılmıyorum. Bugün Başkan Putin ile konuşamıyorsanız, yarın ve belki de ertesi günü deneyin. Nihayetinde doğu, batı, kuzey veya güney, nerede olursa olsun herkes biliyor ki, birbiriyle savaşan iki ülkenin barışa dönüşü, konferans odasında olacak; çözüm, Ukrayna bataklıklarında, çamurunda, karında değil, konferans salonunda elde edilecek." 

Hitler katliamına tanıklık eden eski BM yöneticisinden çarpıcı açıklama: Acımız Gazze'dekilerin yarısı bile etmez

"GAZZE'NİN BİR GELECEĞİ VAR MI?"

İkinci Dünya Savaşı'nı bizzat yaşayan Sponeck, Gazze'deki durumu, "Gazze’nin bir geleceği var mı? Televizyon ekranlarında gördüğümüz Gazze’nin geleceği var mı? Gazze’nin yeniden yaşanabilir hale gelmesi, insanların orada onurlu ve güvenli bir şekilde yaşayabilmesi onlarca yıl alacak. Gelecek diye bir şey yok. İkinci Dünya Savaşı’nı görecek bir ülkeden geliyorum ve görmüş yaştayım. Savaşın nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Savaşın ne kadar acı verici olduğunu biliyorum. Babam idam edildi. Annem bir kamptaydı. Büyükbabam esir kampına giderken yolda öldü. Üvey ağabeyim savaşta vuruldu. Yani savaşın ne olduğunu biliyorum. Ailemin yaşadıklarımızı sindirmesinin ne kadar zaman aldığını biliyorum. Bizim yaşadıklarımız Gazze halkının yaşadıklarının yarısı kadar bile acı değil. Dolayısıyla Gazze’nin mental ve fiziksel olarak yeniden kendi ayakları üzerinde durabilmesi uzun zaman alacak." ifadeleriyle dile getirdi.

Kaynak: TGRT Haber, Harici
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...