Tgrt Haber
25 Nisan 2024 10:03 - Güncelleme : 25 Nisan 2024 10:26

İngiltere sığınmacılardan kurtulmak istiyor Ryanair 'mutlulukla' destek veriyor

İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya sürme kararına Havayolu şirketi Ryanair'dan destek geldi. Şirket, göçmenleri mutlulukla Ruanda'ya uçuracağını duyurdu fakat hükümete teklif vermekten kaçındı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
İngiltere sığınmacılardan kurtulmak istiyor Ryanair 'mutlulukla' destek veriyor

İngiltere'nin tartışmalı 'Ruanda Planı'na Havayolu Şirketi Ryanair da katıldı. İngiltere Parlamentosunda düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı gelerek sığınma talebinde bulunanları sınır dışı etmeyi öngören "Ruanda'nın Güvenliği Yasa Tasarısını" (Ruanda Planı) onay aldı. 

''SIĞINMACILARI MUTLULUKLA RUANDA'YA UÇURURUZ''

Ryanair'in Grup CEO'su olan İrlandalı iş insanı Michael O'Leary, parlamento onayının ardından sığınmacıları mutlulukla Ruanda'ya uçuracağını söyledi fakat hükümete binlerce kişiye, tek yön bilet vermek üzere tasarlanan uçuşları gerçekleştirmeleri için teklifte bulunmadı. O'Leary, yine de Sunak'ın çok eleştirilen politikasını hayata geçirmesine yardımcı olacağı iddiasında bulundu. 

İngiltere sığınmacılardan kurtulmak istiyor Ryanair 'mutlulukla' destek veriyor - 1. Resim

O'Leary, Bloomberg'e verdiği bir röportajda, "Kış tarifesi olsaydı, yedek uçaklarımız olsaydı ve hükümet ek sınır dışı uçuşları veya başka uçuşlar arıyor olsaydı, bu iş için memnuniyetle teklif verirdik" dedi.

TARTIŞMALI 'RUANDA PLANI' NEDİR?

İngiliz hükümeti, Nisan 2022'de hazırlanan "Ruanda Planı" kapsamında, düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollarla girip sığınma talebinde bulunanları Ruanda'ya gönderme hedefini açıklamıştı.

Ülkede muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkemece yasaya uygun bulunmuştu. Kararın ardından Haziran 2022'de Ruanda'ya 7 kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu. Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkemede yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık 2022'de Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti.

Mahkeme, temyiz yolunu da açık tutmuş, insan hakları savunucularının bu mahkemede açtığı dava sonucu 29 Haziran'da Ruanda planının yasalara uygun olmadığına karar vermişti. Hükümet ise Temyiz Mahkemesinin kararını Yüksek Mahkeme'ye taşımış, Yüksek Mahkeme de, 15 Kasım'daki kararında Ruanda'ya gönderilecek kişileri bu ülkede kötü muameleye maruz kalma ve kendi ülkelerine gönderilme gibi riskler bulunduğunu belirterek planın yasaya uygun olmadığını açıklamıştı.

ANLAŞMA İMZALANDI

Bunun üzerine Ruanda'yla 5 Aralık 2023'te yeni bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre, İngiltere'nin Ruanda'ya gönderdiği düzensiz göçmenler, İngiltere dışında başka bir üçüncü ülkeye sınır dışı edilemeyecek. Ruanda'daki diğer sığınmacılarla aynı haklara sahip olacak söz konusu kişilerin yasal talepleri için destek verilecek. Ruanda'nın sorumlulukları bağımsız gözlemciler tarafından kontrol edilecek. Yasa tasarısıyla Ruanda, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilebileceği güvenli ülke kabul edilecek. Ruanda'nın güvenli olduğunu gösterir yasal adımlar ve uygulamalar da hayata geçirilecek.

Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...