Tgrt Haber

İngiltere Wagner'i 'terör örgütü' ilan edecek: Katılmak ya da desteklemek suç sayılacak

06 Eylül 2023 10:56 - Güncelleme : 06 Eylül 2023 11:16
İngiltere Wagner'i 'terör örgütü' ilan edecek: Katılmak ya da desteklemek suç sayılacak
ingiltere,,rusya

İngiltere, Rus paralı asker grubu Wagner'i 'terör örgütü' ilan etmeye hazırlanıyor. İngiliz hükümeti bu kararı alırsa Wagner'e katılmak ya da şirketi desteklemek suç sayılacak.

İngiliz hükümeti, Wagner'in varlıklarına el koymaya imkan tanıyacak yeni yasa tasarısını Parlamento'ya sunmaya hazırlanıyor. Hükümet, Rus paralı asker grubunu, 'terör örgütü' ilan ederse Wagner'e katılmak veya destek sağlamak suç sayılacak. İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'vahşi ve yıkıcı' olduklarını belirtti, şunları söyled:

“Wagner Putin Rusyası'nın bir askeri aracı. Afrika ve Ukrayna’daki faaliyetleri küresel güvenliğe bir tehdit. Şirketin istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri yalnızca Kremlin’in siyasi çıkarlarına hizmet ediyor.”

Yeni yasa tasarısı Parlamento'dan geçerse Wagner'e yardım edenlere 14 yıla kadar hapis ya da 5 bin sterline kadar para cezası verilecek. 

YAPTIRIM UYGULANDI

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi de bir süredir Wagner’in "terör örgütü" ilan edilmesini talep ediyordu.

Dışişleri Bakanlığı ise Wagner’e karşı çeşitli yaptırımlar uygulamış, şirket yöneticilerinin varlıklarının dondurulmasına karar vermişti.

İngiltere Wagner'i 'terör örgütü' ilan edecek: Katılmak ya da desteklemek suç sayılacak

WAGNER'E CİNAYET VE İŞKENCE SUÇLAMALARI

Wagner, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yanı sıra Suriye ve Libya ile Mali gibi Afrika ülkelerinde de kritik roller oynadı. Wagner savaşçılarına, cinayet ve işkence gibi suçlamalar yöneltildi.

ABD, 2020’de Wagner’in Libya başkenti Trablus etrafına mayın döşediğini açıklamıştı. Temmuz’da ise İngiltere Wagner’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde işkence ve infazlardan sorumlu olduğunu belirtmişti.

Grubun geleceği, bu yaz Rusya’ya karşı başarısız isyanlarının ardından belirsizliğe düşmüştü. Şirketin kurucusu Yevgeni Prigojin ise 23 Ağustos’ta bindiği uçağın düşmesi sonucu şüpheli şekilde ölmüştü.

PRİGOJİN'İN ÖLÜMÜ

Wagner lideri Yevgeni Prigojin, 24 Haziran'da bazı askerleriyle beraber Kremlin'e başkaldırı olarak Moskova'ya ilerledi. Kısa ömürlü isyan Belarus lideri Alesksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle son buldu. Rus lider Putin  ve Wagner lideri Prigojin'in anlaşmaya vardığı açıklandı. İsyanın üzerinden 2 ay geçtikten sonra Prigojin'in içinde olduğu söylenen özel jet, Moskova yakınlarında şüpheli bir şekilde yere çakıldı.

Yevgeni Prigojin, röportajının devamında ise havadayken parçalarına ayrılan bir uçaktan şu şekilde bahsediyor

Jetin içinde bulunan 10 kişinin de öldüğü açıklandı, Prigojin de bu kişilerden biriydi... Wagner liderinin ölümünün ardından tüm gözler Putin'e döndü. Kremlin, Prigojin'in ölümünün bir suikast olduğu iddialarını reddetti. 

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...