Tgrt Haber
08 May 2023 14:42 - Güncelleme : 08 May 2023 15:04

İran yardım bahanesiyle Suriye'ye tır tır silah taşıdı ABD istihbaratından sızıntılar...

İran'ın Türkiye ve Suriye'deki deprem felaketinden faydalanıp, Suriye'ye silah yolladığı ortaya çıktı. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, ülkede sızan istihbarat bilgilerinden elde ettiği bilgileri derledi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Washington Post
İran yardım bahanesiyle Suriye'ye tır tır silah taşıdı ABD istihbaratından sızıntılar...
ırak,suriye,iran,silah,abd

Washington Post gazetesinin ele geçirdiği sızdırılmış ABD istihbaratına göre İran, şubat ayında Türkiye'de meydana gelen Suriye'yi de derinden yaralayan depremleri dırsat bildi ve Suriye'ye silah gönderdi. Washington Post gazetesinin ABD istihbaratı ve İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberde, İran'ın yardım bahanesi adı altında Suriye'ye askeri malzeme transfer ettiği yazıldı.

ABD'de krize neden olan gizli belgelerin sızdırılmasıyla ortaya çıkan silah transferi, İran'ın Irak'taki bağlantılarını kullanmasıyla gerçekleşti. İran, Irak'tan Suriye'ye gönderilen insani yardım kamyonları ile hafif silahlar, 30 adet insansız hava aracı (İHA) ve bazı askeri malzemeleri transfer etti.

ABD istihbaratına göre, silahlar İran'ın sınır ötesi kolu Kudüs Gücü sayesinde gönderildi. Silahların ABD güçlerine önümüzdeki dönemde düzenlenecek saldırılar için gönderildiği iddia edildi. 

Gazetenin ulaştığı ve isminin açıklanmaması koşulu ile konuşan İran'a yakın İsrailli bir askeri yetkili Kudüs Gücü'nün bu tür faaliyetlere karıştığını doğruladı. Sızdırılan belgeye göre, 13 Şubat'ta bir Kudüs Gücü subayı Iraklı bir milis grubuna 'meşru deprem yardım malzemeleri arasına silah yerleştirmesi' talimatını verdi. Başka bir Kudüs Gücü subayı ise Suriye'ye giren yüzlerce araç ve malın listesini tuttu.

IRAK REDDETTİ, İRAN SESSİZ

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonunun konuya dair açıklama yapmadı. ABD'li bir savunma yetkilisi ise İran'ın daha önce de Irak ce Suriye'ye giden insani yardımları bu amaçla kullandığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl göreve gelen Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin sözcüsü konuya ilişkin açıklama yapmayı reddederken, Başbakanlık ofisinden üst düzey bir yetkili sızıntıdaki iddiaların 'sahte olduğunu' öne sürdü ve Suriye'de İran ile çalışan gruplara silah sağlamak için hiçbir bahaneye gerek olmadığını ifade etti.

Washington Post gazetesinde yer alan haberde İsrail'in, Suriye ve Lübnan'a silah taşıdığından şüphelenilen konvoyları hedef aldığı, ancak 'insani yardımları' vurma riskinin zorluklar doğurduğu belirtildi.

Kaynak: Washington Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...