Tgrt Haber

İran'da Mahsa Amini protestolarında ölenlerin sayısı artıyor! Elon Musk desteğini Starlink'le gösterdi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT Haber
24 Eylül 2022 10:14 - Güncelleme : 24 Eylül 2022 22:53
İran'da Mahsa Amini protestolarında ölenlerin sayısı artıyor! Elon Musk desteğini Starlink'le gösterdi
iran,elon musk,mahsa amini,protesto,starlink

İran'da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı için öldürülen Mahsa Amini protestoları devam ediyor. Gösterilere sert müdahale eden İran polisi nedeniyle hayatını kaybeden protestocuların sayısı artarken rejim tarafından kesilen internete Elon Musk desteği geldi. Musk, İran'da Starlink uydularını aktif etti.

Henüz 22 yaşındaki Mahsa Amini, geçtiğimiz günlerde İran'da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındı ve gözaltında gördüğü şiddet yüzünden komalık oldu, kaldırıldığı hastanede ise hayatını kaybetti. Amini'nin ölümü, İran'ı ayağa kaldırdı, rejime ve ahlak polislerine 'dur' demek isteyen halk sokağa indi. İran polisinin göstericilere sert müdahalesinde ise hayatını kaybedenler oldu. Yetkililer, kesin ölü sayısını açıklamazken, devlet televizyonu şimdiye kadar 35 kişinin hayatını kaybettiğini fakat kesin can kaybının yetkililer tarafından açıklanmadığını duyurdu.

İran'da Mahsa Amini protestolarında ölenlerin sayısı artıyor! Elon Musk desteğini Starlink'le gösterdi

İran'daki Mahsa Amini protestoları ise bir haftadır devam ediyor. İran rejimi, Amini'nin ölümünün 'kalp krizi' olduğunu söyleyerek araştırılacağını iddia etse de halk protestolardan vazgeçmiyor. Ülkenin neredeyse her şehrinde ''Diktatöre ölüm'', ''Kadın, hayat, özgürlük'' sloganları atılıyor. 

İran'da Mahsa Amini protestolarında ölenlerin sayısı artıyor! Elon Musk desteğini Starlink'le gösterdi

ELON MUSK'TAN PROTESTOLARA DESTEK: STARLINK UYDULARI İRAN'DA AKTİF

İran rejimi ise git gide artan protesto gösterilerini durdurmak, İran'da yaşananların sosyal medyada yayılmasını önlemek amacıyla ülkedeki interneti bazı bölgelerde kesti, bazı bölgelerde ise kısıtladı. Elon Musk, Mahsa Amini protestolarına destek için ABD'den yaptırım muafiyeti istedi ve izin çıktı. ABD yönetimi, Tahran’a yönelik yaptırımlara rağmen İran vatandaşlarına sunulan internet hizmetlerinin kapsamının genişletilmesine izin veren genel bir lisans yayımladı.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu genel lisansın İran'da internet özgürlüğüne sağlanan desteğin artırılması amacıyla yayımlandığı bildirildi. SpaceX ve Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk da Mahsa Amini protestoları nedeniyle internetin kesildiği İran’da, Starlink’in aktif hale getirildiğini duyurdu.

CAN KAYBI YÜKSELDİ

İran devlet televizyonu, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde ölü sayısının 41’e yükseldiğini aktardı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...