Tgrt Haber
24 Temmuz 2021 12:32

İran'da su krizinden sonra internet kesildi

İran'ın güneybatısındaki Huzistan eyaletinde su kesintilerine karşı protestolar devam ediyor. Elektrik ve internetin de kesildiği gösterilerde 9 kişi hayatını kaybetti.

İran'da su krizinden sonra internet kesildi
iran,,su krizi,,dünya,,internet,,elektrik,

İran’ın Huzistan eyaletinde su kesintileri ile başlayan gösteriler 9. gününde devam ediyor. Su krizi protestolarında 9 kişi hayatını kaybetti. 102 kişi gözaltına alındı. Huzistan’ın bazı bölgelerinde ise suyun ardından internet ve elektrik de kesildi.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı (HRANA), protestolar nedeniyle gözaltına alınan kişilerin isimlerini açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında 16 yaşında iki çocuk da bulunuyor. İranlı yetkililer provokatörlerin açtığı ateş nedeniyle 5’i gösterici 1’i polis olmak üzere protestolarda 6 kişinin öldüğünü söylerken HRANA ise en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

ELEKTRİK VE İNTERNET KRİZİ

İran medyasına göre 9 gündür süren gösterilerde eyaletin çoğu noktasında internet ve elektrik kesintilerinin de yaşandığı bildirildi. Küresel internet erişimini izleyen "Netblocks" ise protestoların ardından İran’da yaygın internet kesintilerinin meydana geldiğini bildirdi.

İnternet kesintilerine dair haberler ise doğrulandı. Şirket yetkilileri kesintilerin teknik bir arızadan dolayı yaşandığını belirterek yetkililerin sorunu çözmek için çabaladığını duyurdu.

İran'da su krizinden sonra internet kesildi

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINA TEPKİ

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Huzistan eyaletini ziyaret etti. Arap aşiret liderleri Cihangiri’yi tepkiyle karşıladı.

Vaatlerden bıktıklarını belirten Arap liderler, hükümetin sorunu çözmek için harekete geçmesini beklediklerini söylediler.

İRANLI SANATÇILARDAN TEPKİLER SÜRÜYOR

Huzistan’daki duruma kayıtsız kalmayan İranlı sanatçılardan da tepkiler gelmeye devam diyor. Son olarak dünyaca ünlü İranlı yönetmen Asgar Ferhadi, sosyal medya hesabından paylaştığı "Dinle" başlıklı mesajında, "itiraz çığlıklarına kurşunlar ve tutuklamayla cevap veriliyor" ifadeleriyle Huzistan'da yaşananlara tepki gösterdi.

HUZİSTAN'DAKİ SU KESİNTİLERİNE KARŞI PROTESTOLAR

İran’ın Huzistan eyaletine bağlı 6 kentte gölet ve nehirlerin kuruması nedeniyle 15 Temmuz’dan bu yana halk su kıtlığı yaşıyor. Kesintilere karşı protestolar düzenleyen halk ile güvenlik güçleri arasında 9 gündür karşı karşıya geliyor.

İranlı yetkililer ölen göstericilerin “provokatör grupların” açtığı ateşten dolayı öldüğünü iddia etti. Protestocular ise hayatını kaybedenlerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü savundu.

HAMANEY PROTESTOCULARI SAVUNDU

"İnsanlar rahatsızlığını dile getirdi ancak kimse onları suçlayamaz” diyen İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ise dün yaptığı bir konuşmada, “Çünkü Huzistan'ın sıcak ikliminde su sorunu küçük bir sorun değildir." ifadelerini kullanarak bölgedeki su sorunun bir an önce çözülmesini istemişti.

İran’ın Huzistan eyaletinde 15 Temmuz çarşamba günü su kaynaklarının kuruması ve kuraklık nedeniyle gösteriler başlamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...