Tgrt Haber

İsrail sivillerin sığındığı okulu vurdu: Çok sayıda ölü var

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber
23 Kasım 2023 01:51 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 05:18
İsrail sivillerin sığındığı okulu vurdu: Çok sayıda ölü var
,israil,gazze,hamas,ateşkes,filistin

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Hamas ile çatışmalara insani ara verilmesi kapsamında bugün uygulamaya girmesi beklenen rehine takası sürecinin cuma gününden önce başlamayacağını açıkladı. Akşam saatlerine doğru ise Katar, geçici ateşkesin yarın sabah başlayacağını duyurdu. Öte yandan İsrail, Gazze'de sivillerin sığındığı BM'ye ait okulu bombaladı. Saldırıda çok sayıda ölü olduğu öğrenildi. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Hamas ve İsrail'in uzlaşmaya vardığı ve bugün saat 10.00'da başlaması beklenen 4 günlük ateşkes ve esir takası anlaşmasında pürüz çıktı. 

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in anlaşma kapsamında Gazze Şeridi'nden ilk rehinelerin 23 Kasım sabahı serbest bırakılmasının beklendiğini ifade etti. Bakan Cohen, ilk etapta kaç kişinin serbest bırakılacağına dair detay vermedi.

Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Ebu Merzuk ise Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, 4 günlük geçici ateşkesin 23 Kasım'da saat 10.00'da başlayacağını söyledi.

"CUMA GÜNÜNDEN ÖNCE SERBEST BIRAKILMAYACAK"

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise rehinelerin cuma gününden önce serbest bırakılmayacağı belirtildi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi de Hamas ile çatışmalara insani ara verilmesi kapsamında uygulamaya girmesi beklenen esir takası sürecinin cuma gününden önce başlamayacağını açıkladı.

50 REHİNE SERBEST BIRAKILACAK

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden gece saatlerinde yapılan açıklamada, kabinenin dün akşam yapılan oylamada Gazze'deki esirlerin tümünün serbest kalması hedefinin ilk aşamasını onayladığı duyuruldu. Açıklamada, "Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 gün boyunca serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor. Her 10 rehinenin serbest bırakılması, çatışmalara ek 1 gün ara daha verilmesini sağlayacak" ifadeleri kullanıldı.

"İNSANİ YARDIM TAŞIYAN YÜZLERCE TIR GAZZE'YE GİRECEK"

Hamas'tan yapılan açıklamada ise anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı ifade edildi. Anlaşmayla ayrıca yakıt, insani ve tıbbi yardım taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne girmesine izin verileceği belirtildi. İsrail'in ateşkes süresince Gazze Şeridi'nde kimseye saldırmayacağını veya kimseyi alıkoymayacağını taahhüt ettiği vurgulandı.

İSRAİL 300 REHİNEYE AİT İSİM LİSTESİ YAYINLADI

İsrail hükümeti anlaşmanın duyurulmasından saatler sonra İsrail hapishanelerinde tutulan 300 Filistinli mahkum ve tutuklunun isimlerinin yer aldığı bir liste yayınladı. Listede en az 33 kadın ve 123 çocuğun yer aldığı belirtiliyor. Tutukluların en küçüğü 14, en yaşlısı ise 59 yaşında bir kadın olurken, listedekilerin çoğu yargılanmayı bekliyor. Öte yandan İsrail, Hamas'ın elinde en az 237 rehinenin bulunduğunu belirtiyor.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

21.30 Filistin resmi haber ajansı: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde zorla yerinden edilenlerin sığındığı BM'ye ait bir okula saldırı düzenleyerek 27 kişiyi öldürdü.

20.51 Gazze'deki hükümet, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 322 kişi artarak 14 bin 854'e yükseldiğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 6 bin 150'den fazlası çocuk.

20.05 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail ile varılan esir takası anlaşmasına ilişkin, “Her İsrailli esire karşılık, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 3 Filistinli tutsak serbest bırakılacak” denildi.

4 GÜNDE 50 KİŞİ SERBEST KALACAK

17.20 Gazze'deki 4 günlük ateşkes yarın saat 08:00'da başlayacak. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed el-Ansari konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında "Aynı aileden olan rehineler aynı bölgede bir araya getirilecek. Dört gün içinde toplam 50 kişi serbest bırakılacak" ifadelerini kullandı.

17.05 İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile yaptığı görüşme sonrası rehinelerle ilgili açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu, "Rehinelerimizi çıkarmayı umuyoruz; bunun bazı zorlukları var ama mecburuz, bu ilk dilimi çıkarmayı umuyoruz ve sonra herkesi çıkarmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

16.19 İsrail tarafından yayınlanan açıklamada, sabah saatlerinde gözaltına alınan Şifa Hastanesi'nin Müdürü Abu Salamiya tutuklandığı açıklandı. 

16.11 İsrail ordusu bir günde 300'den fazla Hamas'a ait hedefi vurduğunu açıkladı. Hedefler arasında tüneller, askeri tesisler ve silah üretim merkezlerinin yer aldığı belirtildi.

15:48 İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ateşkes yürürlüğe girdikten sonra hapishane yetkililerine "Filistinlileri serbest bırakma kararını kutlamayın" yönünde talimat gönderdi. Gvir geçtiğimiz günlerde bir İsrail hapishanesini ziyaret etmiş ve buradaki Gazzelilere zorla milli marşlarını dinletmişti.

HİZBULLAH'TAN İSRAİL'E 'İNTİKAM' SALDIRISI

13:51 Lübnan medyası, İsrail'in güneydeki Beyt Yahun'daki bir eve düzenlediği hava saldırısında çok sayıda kişinin öldüğünü duyurdu. Saatler sonra Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ölenlerin kimliklerini açıkladı. Ölen milisler arasında özellikle biri dikkat çekici: Abbas Muhammed Raad. Söz konusu ismin babası Muhammed Raad, Lübnan parlamentosunda bir milletvekili.

12.20 İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İspanya'nın Filistin devletinin kısa vadede tanınmasından yana olduğunu söyledi. İspanyol radyo istasyonu RNE'ye verdiği demeçte Albares, Filistin'in tanınmasını "Orta Doğu'daki barışın en garanti yolu" olarak yorumladı.

10.44: İsrail güçlerinin saldırı ve ablukaları altındaki Gazze'de, Şifa Hastanesinin Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye'yi alıkoyduğu bildirildi.

10.23:  İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi yaptığı açıklamada, varılan anlaşma kapsamında rehinelerin serbest bırakılmasının cuma gününden önce gerçekleşmeyeceğini duyururken, “Esirlerimizin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler ilerliyor” dedi. İsrail medyasının İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde ise, anlaşmanın Hamas ve arabulucu Katar tarafından imzalanmaması nedeniyle 24 saatlik bir gecikme yaşandığı ileri sürüldü.

10.22: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir Abdullah el-Berş, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinin 4 saat içinde boşaltılmasını istediğini belirtti.

09.58: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki duruma ve İsrail ile Hamas arasındaki esir takasına ilişkin, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan ile telefonda görüştü.

09.10: Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Gazze Şeridi'nde çatışmalara insani ara verilmesinin uygulanmaya başlama vaktinin, gelecek saatlerde açıklanacağını belirtti.

06.17: İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Balata Mülteci Kampı'na düzenledikleri baskında Filistinli bir genci öldürdü.

02.31: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas Hareketi ile yapılan esir takası anlaşmasının, İsraillileri öldürmeyle suçlanan kişileri kapsamayacağını söyledi.

01.29: ABD'nin Vermont Senatörü Bernie Sanders, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında Hamas'ı hedef almak için "tüm mahalleyi bombalamasının" doğru olmadığını belirtti.

00.03: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşmanın uygulanacağını umduklarını belirterek, "Bu, Gazze'de yaşayanların ihtiyaçlarına yönelik gıda, yakıt ve ilaç tedarikini artıracak." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı, TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...