Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum... Bir yanda bombalar bir yanda ateşkes görüşmeleri

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı
21 Aralık 2023 09:28 - Güncelleme : 21 Aralık 2023 17:34
gazze,israil,filistin,hamas

İsrail-Hamas arasındaki savaş 76. günde de devam ederken Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aştı. İsrail güçleri, 'güvenli' dedikleri yerlere bombalar yağdırıyor, bir yandan ise ateşkes için görüşmeler başladı. Hamas lideri İsmail Haniye, görüşmeler için Mısır'a gitti. ABD medyasından Wall Street Journal, Hamas'ın İsrail'in teklifini reddettiğini ve ateşkes için konuşulan 2 şartı yazdı. İşte bölgeden son gelişmeler...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık gerekçesiyle Gazze'ye 76 gündür bombalar yağdıran İsrail, okulları, mülteci kamplarını, hastaneleri hatta 'güvenli' diyerek Filistinlileri sürdüğü güney bölgesinde katliamlarına devam ediyor. Bir yandan bombardımanlarda ölenlerin sayısı her dakika artarken bir yandan da ateşkes için yoğun bir diplomasi var. Hamas lideri İsmail Haniye, görüşmeler için Mısır'a gitti.

ABD medyasından The Wall Street Journal'in haberine göre, İsrail, aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık 40 rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de bir hafta sürecek ateşkes teklif etti. Hamas ise saldırılar durmadan müzakere yapamayacaklarını belirterek teklifi reddetti.

Hamas, Mısırlı arabuluculara herhangi bir olası anlaşmayı görüşmeden önce İsrail'in Gazze'deki saldırısını durdurması gerektiğini bildirdi. Hamas, İsrail'in saldırılarını durdurduktan sonra tüm rehinelerin serbest bırakılması için (100 civarında olduğu düşünülüyor) tüm Filistinli tutukluları serbest bırakması gerekeceği belirtti.

İşte bölgede yaşanan son gelişmeler:

HAMAS: SALDIRILAR TAMAMEN DURURSA ESİR TAKASI OLUR

17.23: Hamas, Gazze Şeridi'ndeki direniş gruplarının İsrail'in saldırılarını tamamen durdurmadan bir esir takası anlaşmasının konuşulmayacağı yönünde karar aldığını duyurdu.

17.21: İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail ordusunun Gazze saldırılarının yoğunluğunun azaltılması fikrinin "kısıtlanmış Savaş Kabinesi'nin" başarısızlığı olacağı ve bu durumda kabinenin dağıtılması gerektiğini savundu.

17.18: İsrail ordusunun, Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi ile ona bağlı bir basın kuruluşunun merkez binalarını bombaladığı bildirildi.

16.42: Irak'ın güneyindeki Basra'da bir limandan 10 milyon litre akaryakıt yüklü gemi Gazze için yola çıktı.

15.50: İsrail hükümeti, Gazze Şeridi sınırındaki Yahudi yerleşim birimlerine dönmeyi kabul edenlere maddi destekte bulunmayı planlıyor.

15.34: Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinde, İsrail'e ait sınırdaki 6 askeri noktaya saldırı düzenlediklerini duyurdu.

15.06: Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in, Hamas lideri İsmail Heniyye ve selefi Halid Meşal'i "ortadan kaldırmak için çalışacakları" yönündeki açıklamasını, "Tel Aviv'in sahada Kassam Tugayları ile mücadelede yetersiz kalmasına" bağladı.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Bir yanda bombalar bir yanda ateşkes görüşmeleri

MÜZAKERELERİN İLK GÜNÜ SONUÇSUZ

14.00: Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Gazze'de ateşkes ilan edilmesi ve esir takası anlaşmasına ilişkin yürütülen müzakereler kapsamında dün gittiği Mısır'da arabulucularla gerçekleştirdiği görüşmelerden sonuç çıkmadı. Müzakereler bugün de devam edecek.

13.40: İsrail ordusunun, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın yakınını bombalaması sonucu 2 Filistinli öldü.

13.13: Lübnan'daki Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın güneyinde sivillere ait evleri vurmasına karşılık İsrail'in kuzeyini hedef aldığını açıkladı.

13.11: İsrail medyasına göre Hamas, İsrail ile yapılması muhtemel esir takası anlaşmasının yıllardır İsrail hapishanelerinde tutulan 3 Filistinli liderin serbest bırakılmasını kapsaması konusunda ısrar ediyor.

12.00: ABD Temsilciler Meclisi üyesi 6 Demokrat, ABD Başkanı Joe Biden'a hitaben yazdıkları mektupta, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısındaki artış nedeniyle "endişe duyduklarını" ifade etti.

11.49: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin hizmet dışı kalması ve Şifa Hastanesinde sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden yüzlerce yaralı hayatını kaybediyor. 

İsrail-Hamas savaşında son durum... Bir yanda bombalar bir yanda ateşkes görüşmeleri

11.00: Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 55 Filistinli öldürüldü.

10.39: İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesine düzenlediği saldırıda, aynı aileden 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

10.15: İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık 230 yere hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

10.10: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim ve Beytülahim kentlerine düzenlediği baskında biri avukat, 2 Filistinliyi gözaltına aldı.

09.30: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransız, Alman ve İngiliz mevkidaşları ile yaptığı telefon görüşmesinde "bağımsız bir Filistin devleti" için taahhüdünü yineledi.

08.48: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 3 askerinin daha öldürüldüğünü, 8'inin de ağır yaralandığını açıkladı.

FİLİSTİNLİ MAHKUMU DARBEDEREK ÖLDÜRDÜLER

07.05: İsrailli gardiyanların, ülkenin güneyinde bulunan Negev Çöl Cezaevi'ndeki Filistinli bir mahkumu darbederek öldürdüğü bildirildi.

06.03: İsrail'in, Gazze Şeridi'nden alıkoyduğu 300 kadar Filistinli'yi zor şartlar altında tuttuğu bildirildi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Bir yanda bombalar bir yanda ateşkes görüşmeleri

05.05: Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Hadi Haşim, "İsrail, Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurmalı ve halen işgal altında tuttuğu tüm Lübnan topraklarından derhal çekilmeli." dedi.

02.35: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkenin güneyindeki Eilat kentini hedef alan her türlü saldırıya karşılık vereceklerini söyledi.

01.12: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), İsrail’den er-Rimal Mahallesi'nde ailelerinin gözleri önünde silahsız 11 Filistinlinin öldürülmesine ilişkin iddiaları derhal soruşturmasını istedi.

00.30: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de 5 yaş altındaki çocuklarda görülen ishal vakalarında çatışma öncesi döneme göre 25 kat artış yaşandığını bildirdi.

İsrail-Hamas savaşında son durum... Bir yanda bombalar bir yanda ateşkes görüşmeleri

00.15: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail saldırıları nedeniyle ölen Filistinli sayısının 20 bini aşmasıyla ilgili, "Gazze'de vahşi çatışmanın bu kadar uzun sürmesi, ortak bilincimizde silinmez leke olarak kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

GAZZE'NİN KUZEYİNDE 4 HASTANE MİNİMUM SEVİYEDE ÇALIŞABİLİYOR

00.11: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'nin kuzeyinde sadece 4 hastanenin minimum seviyede faaliyet gösterdiğini ve çok sınırlı bakım sağladığını bildirdi.

00.00: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail saldırılarının Gazze'yi yıkmak veya ayrım gözetmeden sivil halka saldırmak anlamına geldiği fikrinin yerleşmesine izin veremeyeceklerini söyledi.

23.00: Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki ambulans merkezini kuşatma altına aldığını ve çevresini bombaladığını açıkladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Reuters, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...