Tgrt Haber

İsrail Hamas'ın saldırılarını nasıl ön göremedi? İstihbarat zayıflığının detayları

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: New York Times, Anadolu Ajansı
09 Ekim 2023 08:54 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 13:16
İsrail Hamas'ın saldırılarını nasıl ön göremedi? İstihbarat zayıflığının detayları
israil,filistin

Hamas'ın düzenlediği Aksa Tufanı operasyonundan İsrail'in haberinin olmaması istihbarat zayıflığı iddialarını da beraberinde getirdi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, İsrail'in operasyona ilişkin istihbarat aldığını fakat detayların belli olmadığını yazdı.

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrasında istihbarat servisleri arasında dünyanın en iyileri arasında gösterilen Mossad'ın bu operasyonu nasıl ön göremediği tartışmaları da beraberinde getirdi. ABD merkezli New York Times gazetesi, ''İsrail'in savunma başarısızlıkları Hamas ve Gazze'ye yönelik stratejiyi değiştirebilir'' başlıklı bir haber yayımladı. Haberde İsrail'in operasyona dair istihbarat bilgilerine sahip olduğu fakat detaylara ulaşılamadığı öne sürüldü.

İSRAİL ŞAŞTI KALDI

Hamas'ın İsrail'e girmek ve ayrılmak için kullandığı bazı yöntemlerin, İsrailli savunma yetkililerini şaşırttığına dikkat çeken haberde, İsrail'in şimdiye kadar Hamas ve Gazze'yi istihbarat ağına dayanan bir  stratejiyle izole ettiği ancak cumartesi sabahı gerçekleşen saldırılarla bu stratejinin çöktüğü ifade edildi. 

İsrail Hamas'ın saldırılarını nasıl ön göremedi? İstihbarat zayıflığının detayları

New York Times'a konuşan üst düzey 4 savunma yetkilisi, istihbarat güçlerinin son zamanlarda İran ve bağlantılı militanların İsrail'deki iç tartışmaları bir zayıflık işareti olarak gördüklerini, yeni bir askeri çatışmanın çıkabileceği uyarısında bulunduğunu ifade etti. Yetkililerden biri, İsrail'in Hamas'ın büyük bir operasyon hazırlığında olduğuna dair bazı işaretler aldığını fakat net bilgilere sahip olmadığını söyledi. 

ÖZEL ÖNLEMLERE GEREK DUYMADILAR

İsrailli yetkililer, saldırının hazırlık aşamasına 250 kadar militanın dahil olduğunun düşünüldüğünü aktardı. Konuyla ilgili bilgi veren ABD'li yetkililer de, İsrail ve ABD'nin bir Hamas saldırısının mümkün olduğunu bildiğini ancak İsrail'in özel önlemler almasını gerektirecek bir durumun işaretini almadıklarını belirtti.

İsrail Hamas'ın saldırılarını nasıl ön göremedi? İstihbarat zayıflığının detayları

2005'te İsrail'in Gazze'den çekilmesinin ardından Hamas'ın militan bir örgütten, bölgenin lideri konumundaki bir yapıya dönüştüğüne dikkat çeken gazete, İsrail hükümetlerinin bu süreçte kara operasyonları yapmaktan çekindiğini, bunun yerine hava saldırıları ve örgüt liderlerine yönelik suikast operasyonlarıyla yetinildiğine dikkat çekti.

İRAN DESTEĞİNİ DE BİLİYORDU

İsrailli yetkililer, Hamas ve Gazze'yi izole etmek için yürütülen bu stratejinin, grubun İran'dan para, eğitim, silah ve istihbarat desteği alarak güçlendiğinin bilinmesine rağmen sürdürüldüğünü söyledi.

İsrail Hamas'ın saldırılarını nasıl ön göremedi? İstihbarat zayıflığının detayları

Haberde, İsrail yönetiminin cumartesi gerçekleşen saldırılara güç gösterisiyle karşılık vermesinin muhtemel olduğu belirtilirken, bir savunma yetkilisi, Gazze'nin işgalinin de seçenekler arasında olduğunu ifade etti. Öte yandan Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü'nün başkanı, terörle mücadele danışmanı Yigal Carmon'un, 31 Ağustos'ta, eylül veya ekim ayında İsrail'e yönelik bir savaşın çıkabileceğini yazdığı ortaya çıktı.

Kaynak: New York Times, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...