Tgrt Haber

İsrail-Hamas savaşında son durum! Kara harekatına ABD freni: İsrail ordusu beklemeye geçti...

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
23 Ekim 2023 20:23 - Güncelleme : 23 Ekim 2023 21:19
İsrail-Hamas savaşında son durum! Kara harekatına ABD freni: İsrail ordusu beklemeye geçti...
gazze,israil,filistin

İsrail ordusunun sadece son 24 saatte Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 400'den fazla sivil Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturduğu açıklandı. İsrail güçleri öğlen saatlerinde "rehine operasyonu" adı altında şehre karadan giriş yaparken Hamas'tan anında karşılık geldi. Öte yandan İsrail ordusu, ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatını ertelemeye karar verdi. Hamas 2 rehineyi daha serbest bıraktı. İşte bölgeden son dakika gelişmeleri...  

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kessam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı kapamlı saldırıların ardından Filistin halkı üzerine eşi benzeri görülmemiş bir şiddet sarmalıyla çöken İsrail, dün insan avında tarihe geçen bir vahşete daha imza attı. İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. 

İsrail ordusu, ABD kuvvetleri gelene kadar Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatını ertelemeye karar verdiklerini duyururken İsrail Savunma Bakanı ise Gazze'ye yönelik kara saldırısının aylar sürebileceğini söyledi. 

BÖLGEDEN SON DAKİKA GELİŞMELERİ...

GAZZE'DE SU SORUNU HAD SAFHADA

Gazze Belediye Başkanı Yehia Al Sarraj yaptığı açıklamada, "Her dakika su temini için çağrı alıyoruz. En son ve en büyük sorun su. Ne yazık ki onlara istediklerini sağlayamıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak su kaynağımız yüzde 25'ten az" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DE HÜKÜMETE GÜVEN 20 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

21:44 Hamas 2 rehineyi daha serbest bıraktı.

18.01 İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Jonathan Conricus, Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması ve teslim olması halinde Gazze Şeridi'nde kara operasyonu düzenlenmeyeceğini ve savaşın biteceğini ifade etti.

15.23: Gazze Belediye Başkanı Yehia Al Sarraj: "Her dakika su temini için çağrı alıyoruz. En son ve en büyük sorun su. Ne yazık ki onlara istediklerini sağlayamıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak su kaynağımız yüzde 25'ten az."

15.07 İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün yeni anketine göre hükümete olan güven son 20 yılın en düşük seviyesinde. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı sonrasında yapılan ankete göre İsrailli Yahudilerin yalnızca yüzde 20,5'i ve İsrailli Arapların yüzde 7,5'i Netanyahu hükümetine güvendiklerini söylüyor.

14.04 İsrail'in bomba yağdırdığı Gazze'de can kaybı 5 bin 87'ye yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ölenlerden 2 bin 55'inin çocuk, 1119'unun kadın olduğunu belirtti.

13.18 Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis İsrail'e geldi. Cumartesi günü Yunanistan başbakanı Kahire Barış Zirvesi'nde hiçbir askeri müdahalenin uygulanabilir bir siyasi çözümün yerini alamayacağını söylemişti. 

İSRAİL'DEN GAZZE'YE REHİNE OPERASYONU

11.20: Hamas'ın silahlı kanadı İzz el-Deen el-Kassam Tugayları yaptığı açıklamada, Hamas savaşçılarının Gazze Şeridi'ne sızan İsrail gücüyle çatışmaya girdiğini ve bazı İsrail askeri teçhizatını imha ettikten sonra üslerine geri döndüğünü söyledi.

10:58 İsrail ordusu, Hamas'ın elindeki rehineleri kurtarmak için Gazze'ye karadan operasyon yapıldığını duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü 'Rehineler için sınırlı kara operasyonu yapıyor' dedi.

07.51: İsrail'in abluka altına aldığı Gazze'ye, yardım için açılan Refah Sınır Kapısı'ndan bugün bir konvoy daha geçti. Ancak tırlarda, yine Gazzeli sivillerin en çok ihtiyaç duyduğu madde olan yakıt yer almadı.

07.03: İsrail işgali altındaki Batı Şeria’ya baskınlar düzenleyen İsrail ordusu ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı.

İSRAİL GÜÇLERİNE SİLAHLI DİRENİŞ

03.13: El-Aksa Kanalı'nın Telegram sayfasında aktardığı habere göre, İsrail güçleri, Batı Şeria'da birçok kente düzenlediği baskınlar sırasında silahlı direnişle karşılaştı. İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir hücreyi, gözetleme noktasını ve Aytarun köyü çevresini bombaladığı belirtildi.

03.08: İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin güneyindeki Refah'ta 3 eve düzenlediği hava saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 21 kişi hayatını kaybetti.

ÇİN'DEN İSRAİL AÇIKLAMASI

03.06: Çin'in Orta Doğu elçisi, İsrail'in Filistin'e saldırılarının "çok tehlikeli" olduğunu ve daha büyük ölçekli hale gelme riskinin bulunduğunu söyledi.

FİLİSTİN KIZILAYI: HASTANEDE 12 BİNDEN FAZLA KİŞİ VAR!

03.04: Filistin Kızılayı: Gazze'deki Kudüs Hastanesi yakınlarında şiddetli bombalamalara tanık oluyoruz. Hastanede meydana gelebilecek her türlü bombalamadan uluslararası toplumu sorumlu tutuyoruz ve hastanede 12 binden fazla yerinden edilmiş kişinin bulunduğu konusunda uyarıyoruz.

02.46: Filistin Kızılayı: İsrail ordusu, Gazze'deki 25 hastanenin boşaltılmasını istedi.

İSRAİL, GAZZE'YE YOĞUN HAVA SALDIRISI BAŞLATTI

02.28: İsrail’in peş peşe yaptığı saldırılar sonrası hastaneler bebek ve çocuk yaralılarla doldu. 

01.21: İsrail savaş uçakları Gazze'de birçok noktaya hava saldırısı düzenliyor. Bölge kaynakları, İsrail'in bu geceki saldırılarının şu ana kadarki en şiddetli saldırılar olduğunu aktarıyor.

01.15: İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi. İsrail uçakları, Gazze'deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

01.11: Filistin Sağlık Bakanlığı:  İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bombalı saldırıda ölü sayısı 4 bin 561'e yükseldi, 14 bin 245'ten fazla vatandaş da yaralandı.

01.03: İsrailli yetkili: Gazze'de ateşkes olmayacak.

00.37: Filistin Kızılayı Medya Direktörü: İsrail ordusu, Kudüs Hastanesini her an bombalayabileceği konusunda bizi uyarıyor. Hastanede ailesini kaybetmiş çok sayıda çocuk ve durumu ağır/kritik olan ve nakli mümkün olmayan onlarca hasta bulunuyor.

00.28: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yardım taşıyan 14 tırın Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girdiğini duyurdu.

İsrail-Hamas savaşında son durum! Kara harekatına ABD freni: İsrail ordusu beklemeye geçti...

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR!

Anadolu Ajeansı'nın Filistin resmi haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, kentteki tıp kaynakları alınan veriller ışığında ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturdu. İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli sayısı 5 bini geçti. 

Gazze'ye yönelik yürütülen saldırıların 16'ncı gününde, İsrail savaş uçakları ve topçu atışlarıyla eş zamanlı kentin çeşitli bölgelerindeki yerleşim yerlerine düzenlenen bombardımanlarda, en az 25 katliam gerçekleştirdi.

Kentin birçok bölgesine, havadan ve karadan yürütülen saldırılar sonucu bir günde 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

AİLELER TOPLU OLARAK KATLEDİLİYOR

Tıp kaynaklarından aktarılan bilgilere göre, İsrail saldırıları sonucu pazar günü, Han Yunus Mülteci Kampı'nda 44, Rafah'ta 57, kentin orta kesiminde 168, Gazze kent merkezinde 66, kuzey bölgesinde 44 Filistin vatandaşı yaşamını yitirdi.

Mısır sınırı yakınındaki Rafah kentinde bir eve düzenlenen saldırıda, ev halkından 6 kişi ölürken, 11 kişi de çeşitli şekillerde yaralandı.

Karara Mahallesi'nde hedef alınan Ebu Hubeys ailesinin evinde 5 kişi öldü. Gazze Şeridi'nin orta kesiminde Miğraka bölgesindeki bir eve düzenlenen hava saldırısı sonucu 4 kişi öldü 6 kişi yaralandı.

İsrail-Hamas savaşında son durum! Kara harekatına ABD freni: İsrail ordusu beklemeye geçti...

KUDÜS HASTANESİ BOMBALANDI

Öte yandan, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini de hedef aldı.

Filistin Kızılayı, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Hastanede meydana gelebilecek her türlü bombalamadan uluslararası toplumu sorumlu tutuyoruz ve hastanede 12 binden fazla yerinden edilmiş kişinin bulunduğu konusunda uyarıyoruz" ifadelerine yer verdi

Cibalya Mülteci Kampı'ndaki iki eve ve bölgedeki el-Albani Mescidi'ne düzenlenen birçok hava saldırısı sonucu 20'den fazla kişi hayatını kaybetti.

WAFA'nın Sağlık Bakanlığı'ndan aktardığı bilgiye göre, işgal güçleri, Gazze Şeridi'ndeki bazı mahalleleri haritadan tamamen sildi; enkaz haline getirdiği bölgelerde, "bazı ailelerin tüm fertlerine yaşamıyor kaydı düşülmesine" neden oldu.

ENKAZDAKİ ÖLÜ VE YARALI SAYISI BİLİNMİYOR

İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları ve topçuları, bazı bölgelere eşzamanlı saldırılar gerçekleştiriyor. Saldırılara maruz kalan bölgelere ulaşan sivil savunma ekipleri oldukça kısıtlı imkanlarla enkazdan yaralıları kurtarmaya ve cesetleri çıkarmaya çalışıyor. Ancak enkazdaki ölü ve yaralı sayısına ilişkin net bir veri sunulamıyor.

Yıkılan binaların enkazında, durumu henüz bilinmeyen çok sayıda insan bulunduğu kaydediliyor.

i Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’da bulunan ABD vatandaşlarının “öngörülemeyen güvenlik durumu” nedeniyle hemen ülkeden ayrılmaları istendi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...