Tgrt Haber

İsrail'de 'ABD' çatışması! Soğuk rüzgarları kanıtlayan sözler geldi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Şubat 2024 15:21 - Güncelleme : 04 Şubat 2024 15:22
İsrail'de 'ABD' çatışması! Soğuk rüzgarları kanıtlayan sözler geldi
israil,abd,,

İsrail ve ABD arasında esen soğuk rüzgarları kanıtlar nitelikte bir açıklama, Tel Aviv'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'dan geldi. 

7 Ekim'den, Aralık 2023'e kadar neredeyse her gün görüşen ABD lideri Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında esen soğuk rüzgarların etkisi devam ediyor. Savaşın en başından beri İsrail'in en büyük destekçilerinden biri olan ABD, son olarak Filistin'i tanıyabilecekleri açıklamalarıyla Tel Aviv yönetimine mesaj verdi. İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in ABD'ye yönelik eleştirileri de iki ülke arasındaki soğukluğu gözler önüne serdi. 

''BIDEN YÖNETİMİ İSRAİL'E ZARAR VERİYOR''

ABD basınından The Wall Street Journal'e açıklamalarda bulunan aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir, Joe Biden yönetimini sert sözlerle eleştirdi. ABD'deki seçimlere değinerek Donald Trump'ın yeniden başkan olması durumunda ''İsrail'in Hamas'ı yok etmek için daha fazla özgür olacağını'' söyleyen Ben-Gvir, Biden yönetiminin İsrail'in savaş çabalarına zarar verdiğini söyledi.

İsrail'de 'ABD' çatışması! Soğuk rüzgarları kanıtlayan sözler geldi - 1. Resim

Ben-Gvir, "Biden, İsrail'e tam destek vermek yerine Gazze'ye Hamas'ın eline geçen akaryakıt ve insani yardım göndermekle meşgul. Eğer Trump yönetimde olsaydı ABD'nin tavrı tamamen farklı olurdu." dedi.

''ZORLA GÖÇ İNSANİ ÇÖZÜM!''

Zorla göçün insani çözüm olduğunu iddia eden Ben-Gvir, Gazze'deki Filistinlilerin kitlesel göçüne dair ise  "Gazze'dekileri mali teşviklerle dünyanın çeşitli bölgelerine gönüllü göçe teşvik ediyoruz, bu gerçek bir insani çözüm." ifadelerini kullandı.

İsrail'de 'ABD' çatışması! Soğuk rüzgarları kanıtlayan sözler geldi - 2. Resim

İSRAİL'DE 'ABD ÇATIŞMASI'

Aşırı Sağcı Bakan Ben-Gvir'in, Biden yönetimine karşı eleştirileri İsrail'de tepkilere neden oldu. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Bizim en büyük ve en önemli müttefikimizle bile anlaşmazlıklar olabilir ama bunlar ilgili platformlarda ele alınmalı, medya araçlarındaki sorumsuzca açıklamalarla değil." ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir'in açıklamalarının İsrail'in stratejik ilişkilerine, devlet güvenliği ve içinde bulunduğu durumda savaş çabalarına zarar verdiğini söyleyen Gantz, Ben-Gvir'i iç güvenlik meseleleriyle ilgilenmek yerine İsrail'in dış ilişkilerinde büyük zarara yol açtığını belirtti.

İsrail'de 'ABD' çatışması! Soğuk rüzgarları kanıtlayan sözler geldi - 3. Resim

''NETANYAHU AŞIRICILARI KONTROL EDEMİYOR''

İsrail'de ana muhalefet lideri Yair Lapid de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ben-Gvir'in, WSJ gazetesinde yer alan röportajının İsrail'in uluslararası konumuna, savaş çabalarına ve güvenliğine doğrudan zarar verdiğini ayrıca Ben-Gvir'in dış politikadan hiçbir şey anlamadığını ortaya çıkardığını vurguladı.

Muhalefetteki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri ve eski Başbakan Lapid, Ben-Gvir'in engellenmesi gerektiğini belirterek Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ise hükümetindeki aşırıcıları kontrol altına alamadığını kaydetti.

İsrail'de 'ABD' çatışması! Soğuk rüzgarları kanıtlayan sözler geldi - 4. Resim

''MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLİZ''

Ben-Gvir, 31 Ocak'ta Meclis oturumunda yaptığı konuşmasında, hükümetin Hamas'la Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşması yapmasına karşı olduğunu yineleyerek, bu konuda baskı yapan ABD'ye İsrail'in "muz cumhuriyeti olmadığı" karşılığını vermişti.

ABD'nin İsrail'e ateşkes ve esir takası anlaşması konusunda baskı yapmasını eleştiren Ben-Gvir, şunları söylemişti:

"Amerikalılar haber vermeden İsrail'i mi yönetmeye başladılar? Bu durumda biz resmi olarak kararları İsrail hükümeti alıyor gibi gösterebiliriz ama kaybediyoruz demektir. Muz cumhuriyeti değiliz. Belki de solun istediği budur. Belki de Biden'ın bizi yönetmesini istiyorlardır."

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...