Tgrt Haber

İsrail'i 'hayali bir senaryo' düşüncesi alt üst etti! Hamas saldırısından önceki rapor gün yüzüne çıktı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Financial Times
24 Kasım 2023 09:16 - Güncelleme : 24 Kasım 2023 10:11
İsrail'i 'hayali bir senaryo' düşüncesi alt üst etti! Hamas saldırısından önceki rapor gün yüzüne çıktı
israil,filistin,gazze,hamas

Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonundan önce İsrail'e istihbarat bilgisi verildiği bir kez daha dile getirildi. Dikkat çeken detay ise İsrail'in sunulan rapora ''Hayali bir senaryo'' demesi oldu. 

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından haftalar önce İsrailli yetkililere, olası bir saldırı planının detaylarının raporla sunulduğu bir kez daha gündeme geldi. İngiliz Financial Times'a açıklamalarda bulunan yetkililer, ''7 Ekim’deki saldırıdan haftalar önce üst düzey istihbarat yetkililerine detaylı bir rapor sunuldu'' dedi. İsrailli istihbarat yetkililerinin ise bu rapor hakkında, ''Hayali bir senaryo'' dediği öğrenildi.

Gazeteye konuşan iki kaynak, İsrail’in Gazze sınırında nöbet tutan ve çoğu kadın olan askerlerin, sınır bölgesini çevreleyen elektronik çitin yakınında toplanan video ve diğer verileri sürekli izleyip analiz ettiklerini ve saldırıdan haftalar önce güney komutanlığındaki en yüksek rütbeli istihbarat subayına ayrıntılı bir rapor gönderdiklerini söyledi.

Uyarıya dair doğrudan bilgi sahibi olan kişi, raporun güvenli bir iletişim sistemi kullanılarak ulaştırıldığını, Hamas'ın çeşitli yerlerdeki sınır karakollarını havaya uçurmak, İsrail topraklarına girmek ve kibbutzimleri ele geçirmek için eğitim aldığı da dahil olmak üzere özel uyarılar içerdiğini söyledi.

Bir başka kaynak ise alt rütbeli askerlerin, Hamas’ın rehine alma provası yaptığını gösteren bazı videoları analiz ettiklerini ve saldırının gerçekleşebileceğini söylediğini de aktardı. 

İsrail'i 'hayali bir senaryo' düşüncesi alt üst etti! Hamas saldırısından önceki rapor gün yüzüne çıktı

UYARI DÜŞÜK RÜTBELİLERDEN GELDİ

Uyarıların düşük rütbeli askerlerden gelmesinin İsrail ordusunun harekete geçmemesinde payı olduğu öğrenildi. Financial Times'a konuşan kaynak, bu nedenle herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

İsrail’in kamu yayın kuruluşu KAN, Perşembe günü geç saatlerde düşük rütbeli askerler tarafından üstlerine gönderilen benzer bir uyarının ayrıntılarını bildirdi. KAN, uyarının bir uçağın düşürülmesi ve Hamas’ın İsrail toprakları üzerinde bayraklarını yükseltmesi olasılığını içerdiğini de ekledi.

İsrail'i 'hayali bir senaryo' düşüncesi alt üst etti! Hamas saldırısından önceki rapor gün yüzüne çıktı

İSRAİL'DE TEPKİLER GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

İsrail'in tüm bu istihbarat bilgilerine, raporlara rağmen Hamas'ın saldırıyı engelleyememesi büyük tepki çekerken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da istifa etmesi yönünde çağrıların artmasına neden oldu. 

İsrail ordusundan Financial Times’ın haberine bir yanıt geldi. Yapılan açıklamada, “Kumandanlarımız ve askerlerimiz katı bir şekilde Hamas’ı yenme görevine odaklanmış durumda. Savaştan sonra kapsamlı bir soruşturma başlatılacaktır” denildi.

Kaynak: Financial Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...