Tgrt Haber

NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'ya Rusya'dan yine gözdağı

15 Nisan 2022 15:43 - Güncelleme : 15 Nisan 2022 16:04
NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'ya Rusya'dan yine gözdağı

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmada karar aşamasında olduklarını açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ''olumsuz sonuçlara neden olur'' diyerek yine bir gözdağı verdi.

Geçtiğimiz günlerde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma konusunda karar aşamasında olduklarını açıklamalarının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan yeni bir açıklama geldi. Zaharova,  İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olması halinde ulusal güvenliklerine katkı sağlanmayacağını ve NATO tarafından bu 2 ülkenin ön saflara sürüleceğini iddia etti.

Zaharova, “NATO üyeliği ulusal güvenliklerini güçlendirme yeteneğine sahip değil. Kendilerini otomatik olarak NATO'nun ön saflarında bulacaklar. Üstelik NATO üyeliği aslında sahada karar alırken egemenliğin bir kısmından feragat etmeyi ima ediyor” derken Avrupa Birliği’ne katılan ülkelerin de aynı durumla karşılaştığını söyledi.

''OLUMSUZ SONUÇLARI OLUR''

İsveç ve Finlandiya yönetimlerine doğrudan mesaj gönderen Zaharova, sözlerine şöyle devam etti:

''Onlarca yıldır, askeri anlamda bağımsız dış politika çizgisi İsveç ve Finlandiya’yı güvenlik çizgisinde tuttu. Bu politika ülkelerimiz arasında karşılıklı olarak yararlı ve eşit işbirliğini inşa etmek için sağlam bir temel oluşturdu” diye konuştu. Bu konunun sıkça gündeme gelmesini, “Dış güçlerin İsveç ve Finlandiya'yı Kuzey Atlantik bloğuna çekmek için hedeflenen bir kampanya” yürütmesi olarak nitelendiren Zaharova, “Bu ülkelerin topraklarının uzun süredir NATO tarafından yönetildiği, geniş çaplı askeri tatbikatlar yapıldığı bir sır değil. İttifakın neden buna ihtiyacı olduğu anlaşılabilir.''

''Amaç, askeri potansiyel ve coğrafi genişleme oluşturmaya devam etmesi ve sözde Rusya’nın tehditlerine karşı başka bir kanat açmak. Baltık bölgesindeki Finlandiya ve İsveç'in NATO bloğu ile Rusya arasında yeni bir cepheye dönüşme ihtiyacı anlamsız. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesi Kuzey Avrupa’da barış ve kıtanın güvenlik mimarisi konusunda olumsuz sonuçlara neden olur.''

FİNLANDİYA: HAFTALAR İÇİNDE GERÇEKLEŞECEK

Geçtiğimiz günlerde Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Finlandiya’nın gelecek haftalarda NATO’ya üye olup olmayacağına karar verileceğini dile getirdi. Marin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Bu süreci, analiz ederek ve gelecek hakkında ortak görüşler elde etmek için kullanıyoruz” ifadelerini kullandı. NATO üyeliğine karar verme noktasında kesin bir tarih vermeyen Marin, “Ancak süreç, oldukça hızlı olacak. Aylar değil, her şey haftalar içinde gerçekleşecek.''

İSVEÇ: TARİHİMİZDEKİ EN ÖNEMLİ DÖNEM

İsveç Başbakanı Andersson ise, “Bu, tarihimizdeki en önemli dönem. Güvenlik ortamı tamamen değişti. İsveç için, güvenliğimiz ve barış için en iyisini düşünmek zorundayız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...