Tgrt Haber

İtalya Başbakanı Renzi istifa edeceğini açıkladı

05 Aralık 2016 06:39
İtalya Başbakanı Renzi istifa edeceğini açıkladı
matteo renzi, italya, başbakan

İtalya'da düzenlenen ve anayasada kritik değişiklikler içeren tarihi referandumda halkın büyükk çoğunluğunun 'Hayır' oyu verdiğinin ortaya çıkmasının ardından değişiklik tasarısını sunan Başbakan Matteo Renzi, istifa edeceğini açıkladı.

Matteo Renzi, TSİ ile saat 01.00'de kapanan sandıklardaki oy sayımı sürerken, sandık çıkış anketlerine göre referanduma katılan halkın yaklaşık yüzde 60'ının 'Hayır' oyu verdiğinin ortaya çıkmasının ardından istifa edeceğinin duyurusunu yaptı. 
YENİLGİYİ KABUL ETTİ
Renzi, gece yarısı başbakanlık sarayı Chigi'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada 'yenilgiyi' kabul ettiğini ve referandumun sonucunun belirlenmesinden ve kesin bir yenilginin ortaya çıkmasının ardından istifa edeceğini belirtti. İçişleri Bakanlığı, İtalya'da kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmenden yüzde 65'inin oy kullandığını açıkladı. Başbakan Matteo Renzi yönetimi, 70 yılda 63 hükümet değiştiren İtalya'da siyasi istikrar için reformların şart olduğunu ve bu değişikliklerle 500 milyon euro tasarruf sağlanacağını savunuyordu. Muhalefetse, Senato'nun yetkilerinin elinden alınmasıyla bir kontrol mekanizmasının devreden çıkarılmış olacağı ve merkezi hükümetin eline aşırı güç verileceği gerekçesiyle reformlara karşı çıkıyordu. Renzi, referandumda 'hayır' kararı çıkması halinde istifa edeceğini söyleyerek kendi siyasi geleceğini oylamanın sonucuna bağladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...