Tgrt Haber

Kuraklık nedeniyle OHAL ilan edildi: İtalya'da fıskiyeler bile kapatıldı

27 Haziran 2022 15:11 - Güncelleme : 05 Temmuz 2022 09:47
Kuraklık nedeniyle OHAL ilan edildi: İtalya'da fıskiyeler bile kapatıldı
italya,kuraklık

İtalya'da bir süredir devam eden kuraklık artık alarm seviyesini de geçti. İtalya'nın en uzun nehri Po'da su seviyesi çok yüksek oranda düştü. Aşırı sıcaklar nedeniyle Lombadiya, Piyemonte, Emilia-Romagna ve Lazio bölgelerinde kuraklık ciddi seviyelere ulaştı. Lombardiya'da ise kuraklık nedeniyle OHAL ilan edildi. 

Dünyada alarm veren kuralık İtalya'da ciddi seviyelere ulaştı. 1800'lü yıllardan beri en düşük yağış rekoru kırıldı ve ülkenin en uzun nehri Po'da su seviyesi son 70 yılın en düşük seviyesine geriledi. Tarım üreticileri konfederasyonu, bu yıl yüzde 30 ile yüzde 40'lık ürün kaybı beklediklerini, ekonomik kaybın 3 milyar euro'yu bulacağını belirtti. Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala ise birçok kuraklık tedbiri alındığını, kentte süs havuzlarının suyunun kesilmesi, çimenler ve yeşil alanları sulayan fıskiyelerin kapatılması talimatı verdiğini bildirdi. 

Kuraklık yüzünden Lombardiya bölgesinde de OHAL ilan edildi. Başkan Sala, sıcaklıkların haftalardır 30 santigrat derecenin üzerinde seyrettiğini ve yakın zamanda yeni bir sıcak hava dalgasının geleceğini söyledi.

Kuraklık nedeniyle OHAL ilan edildi: İtalya'da fıskiyeler bile kapatıldı

Sala, "Kuraklık acil durumu devam ediyor ve önlemler alınmalı" diyerek herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini de sözlerine ekledi. Vatandaşlara, bitkileri temizlemek ve sulamak için içme suyu kullanımını en aza indirmeleri çağrısında bulunurken, yeni dikilen ağaçlar dışında kamuya ait çimleri ve yeşil alanları sulayan fıskiyelerin kapatılacağını açıkladı. Milan Belediye Başkanı, enerji tüketimini azaltmak ve dolayısıyla elektrik kesintisi riskini azaltmak için ofis, dükkan ve evlerdeki klimaların 26 derece ve üzerinde tutulması gerektiğini bildirdi.

Kuraklık nedeniyle OHAL ilan edildi: İtalya'da fıskiyeler bile kapatıldı

BAŞPİKOPOS YAĞMUR DUASINDA

Öte yandan Başpiskopos Mario Delpini, Milano'nun eteklerinde çiftçi topluluklarına hizmet eden üç kiliseyi ziyaret ederek yağmur duasına çıktı. 

Aziz Martin Olearo di Mediglia kilisesinin önündeki bir tarlayı kutsamak için kutsal suyu kullandı. Delpini, insanın doğayla ilişki biçimindeki savurganlığa dikkat çekerek, doğal kaynakların israfı ve sömürülmesinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan, olağandışı sıcaklık ve yağış eksikliği İtalya’daki mevcut krizin suçlusu olsa da, İtalya Ulusal İstatistik Kurumu’nun (ISTAT) tahminlerine göre, ülkedeki su dağıtım altyapısının büyük ölçüde eski ve bakımsız olması nedeni de mevcut su sıkıntısında büyük rol oynuyor. Kurum,  her yıl dağıtım şebekelerindeki içme suyunun yüzde 42'sinin borulardaki sızıntılar nedeniyle kaybedildiğini açıkladı.

Kaynak: AP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...