Tgrt Haber
07 Ocak 2022 15:30

Kazakistan'da protestocuların eylemlere son vermesi için 4 talebi var

Kazakistan'da akaryakıta yapılan zam sonrası protestolar çatışmalara dönüştü. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 'vur emri' verdi. Son olarak protestocular, isyanları bitirmek için taleplerini açıkladılar.

Kazakistan'da protestocuların eylemlere son vermesi için 4 talebi var
kazakistan,protesto,eylem

Kazakistan'da halkın akaryakıta yapılan zam sonrasında protesto için sokağa çıkması ve güvenlik güçleriyle çatışması sonrası ülke adeta yangın yerine döndü. Hükümetin istifası da tansiyonu düşümerdi ve Cumhurbaşkanı Tokayev'in eylemcilere yönelik "vur emri" verdi. 

Tokayev'in emrinin ardından ülkede gerilimin daha da artacağı düşünülürken protestoculardan isyanları bitirme talepleri geldi. Bölgeden son gelişmeleri aktaran gazeteci Gulsum Khalilova, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Zhanaozen'deki protestocuların 4 talebinin olduğunu aktardı. Protestocuların talepleri şu şekilde:

- Siyasi iktidarın değiştirilmesi
- Yerel seçimlerin yapılması
- 1993 Anayasasına dönülmesi
- Sivil toplum aktivistlerinin takip edilmemesi

Öte yandan Kazakistan'da şimdiye kadar 26 protestocu, 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Bakanlığın açıklamasına göre ise 748 kişi de yaralandı.

Kazakistan'da protestocuların eylemlere son vermesi için 4 talebi var

KAZAKİSTAN'DA NELER OLUYOR?

Kazakistan'ın batısında LPG'ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle 2 Ocak'ta başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı. Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Kazakistan'da protestocuların eylemlere son vermesi için 4 talebi var

Polis araçları ile askeri araçları ateşe veren, devlet binalarına giren protestoculara güvenlik güçleri müdahale etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu olağanüstü hal ilan edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...