Tgrt Haber

Afrika Fransa’ya başkaldırıyor! Kenya lideri Macron’un suratına bakarak adeta haykırdı...

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
29 Haziran 2023 11:09 - Güncelleme : 29 Haziran 2023 11:13
fransa,kenya,macron,afrika

Afrika ülkelerinin Fransız sömürüsüne karşı gerçekleştirdiği eylemler bu sefer sözlere de yansıdı. Kenya Devlet Başkanı William Ruto, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u karşısına alarak adeta sorguya çekti. 

Yıllardır Afrika topraklarında bulunan Fransızlara karşı bölge halkının direnişi gündem oldu. Birçok kez Fransız askerlerini protesto eden bölge halkı artık bu gidişe “dur” demek için harekete geçiyor. Bu direnişler sadece eylemsel olarak değil aynı zamanda söylemlere de yansımaya başladı.

KENYA LİDERİ’NDEN “YEREL PARA” SÖYLEMİ

Afrika ülkelerinin kendi aralarında yaptıkları ticarette ABD dolarını kullanmamaya çağıran Kenya Devlet Başkanı William Ruto, “Afrika ülkeleri neden kendi aralarında yaptığı ticarette dolar kullanmak zorunda? Yerel para birimleriyle ticaret yapabilmeliyiz” dedi.

MACRON’UN SURATINA HAYKIRDI

Söz konusu istek Fransa’nın başkenti Paris'te en az 40 devlet ve hükümet başkanı iki gün süren Yeni Küresel Finansal Pakt Zirvesi’nde de gündeme geldi. Zirveye katılan Ruto, Afrika'nın finansal özgürlüğe sahip olması gerektiğini söyledi.

Sık sık Kenya'nın ticaret için dolara olan bağımlılığını azaltma planından bahseden Ruto, küresel finans kuruluşlarını adil politikalara sahip olmaya çağırdı.

Afrika Fransa’ya başkaldırıyor! Kenya lideri Macron’un suratına bakarak adeta haykırdı...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u karşısında adeta haykıran Ruto, “Artık IMF ve Dünya Bankası istemiyoruz. Yönetimin ve gücün birkaç kişinin elinde olmadığı yeni bir finansal mimariye ihtiyacımız var. Yeni bir eşitler örgütü. İşler ileriye değil, geriye doğru gidiyor. Bizi duymuyorsun.” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...