Tgrt Haber
01 Şubat 2014 22:55

Kerry ve Lavrov'un Münih düellosu

Münih Güvenlik Konseyi'ne ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un sözlü atışması damgasını vurdu.

Kerry ve Lavrov'un Münih düellosu
Münih Güvenlik Konseyi, abd, kerry, rus mevkidaşı, lavrov, abd rus,

İkili, Suriye ve Ukrayna konusunda ülkelerinin siyasi tavırlarını ortaya koydu. Siyasi gelişmeleri değerlendirmek üzere her yıl düzenlenen Münih Güvenlik Konseyi'nin 50'nci toplantısı dün Almanya'da gerçekleşti. Ana gündem maddelerinin Suriye, Ukrayna ve Filistin - İsrail barış görüşmelerinin olduğu toplantılara ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının sözlü atışmaları damgasını vurdu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, ilk önce Suriye meselesini masaya yatırdı. Görüşme sırasında Kerry'nin Lavrov'dan, kimyasal silahların Suriye'den çıkarılmasını hızlandırması için Şam'a baskı yapmasını istediği öğrenildi. Suriye'nin bin 300 ton civarındaki kimyasal silahının sadece yüzde 5'lik kısmını teslim ettiği ortaya çıkmıştı. Rus basını Lavrov'un cevap olarak, "Suriye'nin kimyasal silahlardan temizlenmesi konusunda herhangi bir baskı ya da ültimatom verilmesinin kabul edilemeyeceğini" söylediğini aktardı. İki dışişleri bakanı, kameralar karşısında da Ukrayna'da süren gösteriler konusunda atıştı. Ukrayna muhalefetine ülkesinin desteğini garanti eden Kerry, "Ukrayna'daki insanların kendi geleceklerini belirleme hakları var. Bu mücadelede ABD ve Avrupa Birliği, Ukrayna halkının yanında yer alıyor" dedi. Kerry, ayrıca Ukrayna'nın yönünün Rusya'ya dönmemesi gerektiğini de vurguladı.
RUSLANA İLE RANDEVU
Ukrayna'daki şiddetli protestoları savunanların çifte standart uyguladığını belirten Lavrov ise "Ukrayna'ya seçim yapmasının dayatıldığını ve Moskova'nın bunun bir parçası olmayacağını" söyledi. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca Ukrayna'da AB yanlılarının protestolarına liderlik yapan eski boksör Vitali Kliçko ve ünlü şarkıcı Ruslana Lyzhicko ile de bir araya geldi. Kerry, Filistin - İsrail barış görüşmeleri hakkında da "Taraflar arasında müzakerelerin başarısız olma durumu kabul edilemez. Hepimizin bu sorunun çözümünden güçlü çıkarlarımız var" dedi.
VARİL BOMBASI DEHŞETİ
Münih'teki görüşmeler sırasında ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi bir araya geldi. Gündemde geçen cuma somut bir sonuç alınamadan biten Cenevre-2 Konferansı vardı. Toplantıda Suriye rejimi ile muhaliflerin 10 Şubat'ta yeniden bir araya getirilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu. BM Genel Sekreteri ise Suriye başta olmak üzere çatışmaların devam ettiği ülkelere Rusya'da gerçekleştirilecek Soçi Olimpiyatları süresince ateşkes çağrısı yaptı. Öte yandan Suriye'de Şam rejiminin Halep'e varil bombalarıyla düzenlediği saldırılarda 20 kişi daha öldü. Halep'in Tarık el-Bab bölgesinde yerleşim yerine atılan varil bombasının ardından aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca kişinin enkaz altında kaldığı kaydedildi. Bombardımanın ardından oluşan dev bir çukur ise vahşetin boyutunu ortaya koydu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...