Tgrt Haber

KKTC'den BM'ye rest: Misafirlik bitti! Bir ay süre tanındı

05 Ekim 2022 15:28 - Güncelleme : 05 Ekim 2022 15:52
KKTC'den BM'ye rest: Misafirlik bitti! Bir ay süre tanındı
KKTC,BM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York’ta BM kürsüsünden tanınma çağrısında bulunduğu KKTC'de Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler'e (BM) seslendi. Kıbrıs'taki BM Barış Gücü’ne, KKTC ile anlaşma yapması için bir ay süre tanındığını belirten Ertuğruloğlu, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC’den çekilirler” diyerek net konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü’ne KKTC ile de anlaşma yapması için bir ay süre tanındığını belirtti. BM Barış Gücü anlaşma yapmazsa KKTC tarafındaki iki kampından çekilmek zorunda kalacak.

KKTC, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta BM kürsüsünden tanınma çağrısından ardından ilk somut adımı attı. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türk ve Rum sınır hattındaki ara bölge dışında KKTC’de de 2 kamp ve bir temas noktası bulunan BM Barış Gücü’nün Rumlar’dan izin alarak görev yaptığını belirterek, “Misafirlik bitti, ya KKTC ile askeri anlaşma imzalar ya da KKTC’den çekilirler” dedi.

KKTC'NİN TANINMASI

Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’nda “KKTC’nin resmen tanınması” çağrısının sürpriz olmadığını, 2017’de Crans Montana zirevesinden beri savunulan politikanın açık açık ifadesi olduğunu belirten Ertuğruloğlu, “Açık tanınma talep etmeden tanınmayı gündeme getiren bir politika ile 2017’den beri bir siyaset güdülüyordu. Şimdi adı kondu” açıklamasında bulunmuştu.

ERTUĞRULOĞLU: BİR AY SÜRE TANIDIK  

BM’nin taslağı inceleyeceğini söyleyen Ertuğruloğlu şu ifadeleri kullandı:

“En kısa sürede cevap vereceklerini söylediler ama biz fazladan bir ay süre tanıdık. KKTC olarak net bir şekilde onlara diyoruz ki ‘Bakın, KKTC topraklarında sizin görev yapmanızın onayını verecek olan makam Rum hükümeti değildir, biziz. Biz bunca sene misafirperverlik yaptık, izin verdik ama artık bu bitti. Yanıt olumsuz gelirse de atmamız gereken adımlardan asla çekinmeyiz. 1974’ten sonra Türk askerinin güvencesiyle yaşıyoruz, BM askeri KKTC’den giderse gider.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...