Tgrt Haber
22 Kasım 2021 10:47

Kongo'da 5 Çinli kaçırıldı!

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kimliği belirsiz kişiler tarafından 5 Çin vatandaşı kaçırıldı, 1 polis öldürüldü. Bölgede uzun süredir maden çıkaran Çinli şirketler protesto ediliyordu.

Kongo'da 5 Çinli kaçırıldı!
Maden şirketleri,Doğu Kongo Cumhuriyeti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde kimliği belirsiz bir gurup tarafından maden çıkarılan bir alanda bir polis öldürüldü ve 5 Çin vatandaşı kaçırıldı. Güney Kivu eyaletine bağlı Mukera köyü yakınlarında saldırıyı kimin gerçekleştirdiği henüz belirlenemedi. Çinli madencilik şirketleri ile bazı firmaların ruhsatsız olarak yasa dışı faaliyet gösterdiğini söyleyen yerel yetkililer arasındaki bir süredir gerginlik bulunuyordu. 
Bölgedeki ordu sözcüsü Binbaşı Dieudonne Kasereka, "Silahlı bir grup polisle ateş açtı. Beş Çin uyruklu kaçırıldı" dedi. Ağustos ayında Güney Kivu valisi Theo Kasi, altı küçük Çinli şirketin faaliyetlerini askıya alarak tüm yerli ve yabancı personele sahaları terk etme emri verdi. Yerel basında çıkan haberlere göre, şirketlerin hemen kapanmaması üzerine bazı bölgelerde protestolar patlak verdi.

Kongo'da 5 Çinli kaçırıldı!

MADEN ŞİRKETLERİNİ İSTEMİYORLAR 

Ayrı bir gelişme de Başkan Felix Tshisekedi, önceki başkan Joseph Kabila altında Çinli yatırımcılarla imzalanan 6 milyar dolarlık "mineraller için altyapı" anlaşmasını gözden geçiriyor. Daha önce, dünyanın en büyük kobalt üreticisi ve Afrika'nın önde gelen bakır madencisi, Kongo'dan yeterince yararlanmadıkları gerekçesiyle bazı madencilik sözleşmelerinin gözden geçirilebileceğini söyledi.

Sözleşmeler konusunda anlaşmazlıklar olmasa bile Doğu Kongo’da maden işletmek zor. Çeşitli milisler toprakları ve doğal kaynakları kontrol etmek için savaşıyor. Son haftalarda ordu, bu hafta sonu yapılan saldırının birkaç yüz mil kuzeyinde, Uganda sınırı yakınında M23 isyancı grubuyla çatıştı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...