Tgrt Haber

Kosova’da kuzeyinde savaş çığlıkları! Sırplar ve NATO birlikleri karşı karşıya geldi…

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
30 May 2023 05:50 - Güncelleme : 30 May 2023 06:00
kosova,nato,sırbistan,protesto

Kosova’nın kuzeyinde yer alan Zveçan Belediyesi önünde protesto düzenleyen Sırplar ile NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü birlikleri arasında arbede yaşandı. 11 İtalyan askerinin yaralandığı olaylarda iki taraftan da çok sert açıklamalar geldi.

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginlik yeniden başladı. Kosova’nın kuzeyinde yer alan Zveçan Belediyesi önündeki protestolarda Sırplar ile NATO’nunKosova’daki Barış Gücü karşı karşıya geldi. Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre protestocular KFOR güçlerine sert cisimler atarak karşılık verirken yaşanan arbedede zaman zaman silah sesleri de duyuldu. Bölgede bulunan Kosova polisine ait aracın kundaklandığı ve iki taraftan da yaralıların olduğu belirtildi.

KOSOVA: ŞİDDET HERKES TARAFINDAN KINANMALIDIR

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Suç çetelerine dönüşen Sırp yasa dışı yapılar Kosova polisine, KFOR görevlilerine ve gazetecilere saldırdı. Bu kabul edilemez şiddet eylemleri herkes tarafından kınanmalıdır. (Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar) Vucic'in Kosova'nın kuzeyini istikrarsızlaştırma yönündeki emirlerini yerine getirenler adaletle yüzleşmeli." ifadelerine yer verdi.

https://twitter.com/VjosaOsmaniPRKS/status/1663218288011124740

11 İTALYAN ASKERİ YARALANDI

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Kosova’daki son gelişmelere dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kosova’da Sırp göstericiler ile Kosova polisi arasındaki çatışmalarda yaralanan KFOR misyonu askerlerine dayanışmamı belirtmek istiyorum. Aralarında 3’ü ağır ancak hayati tehlikesi olmayan 11 İtalyan askeri de var. İtalyan askerleri, kendilerini barışa adamaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/Antonio_Tajani/status/1663226183515791360

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise Tajani ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı.

Kurti, mesajında "İkimiz de içinde bulunduğumuz zamanın, (Kosova ile Sırbistan arasında varılan) Temel Anlaşma'nın uygulanmasını ve kuzeydeki durumun sakinleştirilmesini gerektirdiği konusunda hemfikirdik." ifadesini kullandı.

https://twitter.com/albinkurti/status/1663256414620352517

NATO: 25 ASKER YARALANDI

Kosova’nın kuzeyinde NATO'nun Kosova Barış Gücü’ne (KFOR) bağlı askerlerin yaralanması sonrası NATO yazılı açıklama yaptı. Kosova’nın kuzeyindeki Zvecan Belediyesi’nde meydana gelen protestolarda göstericilerin kontrol altına alınması sırasında KFOR’da görevli yaklaşık 25 askerin yaralandığı belirtildi. NATO'dan yapılan açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde yeni seçilen belediye başkanlarının göreve başlaması sonrası meydana gelen şiddetli gösterileri kontrol altına almak için bu öğleden sonra Kuzey Kosova'nın 4 belediyesine KFOR birlikleri konuşlandırıldı. Kalabalığa karşı koyarken, İtalyan ve Macar KFOR birliğinin birkaç askeri saldırılara maruz kaldı” denildi.

75 KİŞİ YARALANDI

Yaralı askerlerin hemen tedavi altına alındığı belirtilen açıklamada, NATO birliklerine yönelik sebepsiz saldırıların kabul edilemez olduğu aktarılarak, KFOR'un görevini tarafsız bir şekilde yerine getirmeye devam edeceği vurgulandı.

Kosova'nın kuzeyinde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede şu ana kadar 75 kişi yaralandı.

SEÇİM SONRASI PROTESTOLAR ŞİDDETLENDİ

Son günlerde gerilimin arttığı Kosova'nın kuzeyindeki Sırplar, yeni Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasını engellemek ve belediye binalarına girmek için Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki belediye binaları önünde toplanarak protesto düzenliyor. Kosova polisinin belediye binalarından çekilmesini ve yeni seçilen Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamamasını talep eden Sırplar, sabah polis kordonunu aşarak belediye binalarına girmeye çalıştı.

Kosova’da kuzeyinde savaş çığlıkları! Sırplar ve NATO birlikleri karşı karşıya geldi…

23 Nisan'da bölgede yapılan olağanüstü yerel seçimleri Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanırken seçimler, bölgede çoğunluğu oluşturan Kosovalı Sırplar tarafından boykot edilmişti. Kosova Merkez Seçim Komisyonu, bölgede kayıtlı 45 bin 95 seçmenden sadece 1567'sinin (yüzde 3,47) oy kullandığını açıklamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...