Tgrt Haber
26 Aralık 2015 15:12

Kutuplarda 'soğuk savaş' mı başlıyor

Rusya Kutuplardaki varlığını artırmak adına Norveç, Danimarka ve Kanada'ya karşı çalışmalarını sürdürüyor. Kuzey Kutbuna 6 askeri üs inşaa eden Putin'in şimdi de bölgeye asker ve füze de göndereceği belirtiliyor.

Kutuplarda 'soğuk savaş' mı başlıyor
rusya, putin,

Norveç, Danimarka ve Kanada arasındaki Kutup savaşına Rusya da katıldı. Kuzey Kutbundaki geniş petrol ve gaz rezervleri için Putin bölgeye 6 üs inşa ederken asker ve füze göndermeyi planlıyor. Altı üssün tamamlandığı açıklanan bölgede en gelişmiş uçaksavar füzeler konuşlanmış durumda bekliyor.  Bölgede denizin altında  milyarlarca ton petrol ve gaz olduğu belirtiliyor.

4 ÜLKENİN KUZEY KUTBU SAVAŞI

Dünya petrol rezervlerinin yüzde 13'ü ve doğalgaz rezervlerinin de yüzde 30'unun bulunduğu Kuzey Kutup bölgesinde 4 ülke yani Rusya, Norveç, Danimarka ve Kanada hak iddia ediyor.  Kuzey Kutbu kötü iklim şartları nedeniyle dünyada ülke sınırları belirlenmemiş ender bölgelerden biri...  Kuzey kutbunda keşfedilen 60 petrol rezervinden 43'ü Rusya, 11'i Kanada, 6'sı ABD ve biri Norveç'in kıta sahanlığı içinde yer alıyor.

PUTİN'İN ASKERİ ÜS PLANI

Rusya Devlet Başkanı Putin'in bölgeye 13 hava üssü ve 10 radar tesisi yapmayı planladığı iddiası gündemde... 2016'da yaklaşık 150 Rus askerinin Kuzey Kutbu'na gönderileceği belirtiliyor.

S-400 FÜZELERİ YERLEŞTİRDİ

Rusya Aralık ayı başında kutup bölgesine S-400 füzeleri yerleştirmişti. Askeri kaynaklar, karadan havaya füze sisteminin Kuzey Buz Denizi'ndeki Tiksi limanı ile Novaya Zemlya takım adalarına yerleştirildiğini belirtmişti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesinin Kutuplardaki askeri üssünün 2018'de hazır olacağını açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...