Tgrt Haber

Mahsa Amini protestolarında en az 23 çocuk öldürüldü! Protestolar devam ediyor

14 Ekim 2022 17:06 - Güncelleme : 14 Ekim 2022 17:21
,,protesto

İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda en az 23 çocuk hayatını kaybetti. Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, 20 erkek ve 3 kız çocuğunun öldüğünü bildirdi.

İran'da 13 Eylül günü erkek kardeşiyle başkent Tahran'da gezerken başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından komalık bir halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran polisinin sert müdahalesi nedeniyle onlarca kişinin hayatını kaybetmesine rağmen İran sokakları boşalmadı. Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, İran'daki protestolarda en az 23 çocuğun öldüğünü açıkladı. 

Örgüt yayımladığı raporda, protestolarda hayatını kaybedenler arasında 20 erkek ve 3 kız çocuğun olduğunu belirtti. Erkek çocukların 11 ila 17 yaşında, iki kız çocuğunsa 16 ve 17 yaşında olduğu ifade edildi. Hayatını kaybeden üçüncü kız çocuğunsa yaşı açıklanmadı. 

Mahsa Amini protestolarında en az 23 çocuk öldürüldü! Protestolar devam ediyor

ÖLEN ÇOCUKLARIN SAYISI DAHA FAZLA OLABİLİR

Raporda, hükümet karşıtı eylemlerde öldürülen çocukların neredeyse yarısının protestoların en kanlı günü olarak kabul edilen 30 Eylül'de hayatlarını kaybettikleri savunuldu. Gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle ölen çocukların sayısının aslında çok daha fazla olduğu iddia edilirken, incelemelerin sürdüğü belirtildi. Raporda, protestoların başladığı 17 Eylül'den 3 Ekim'e kadar hayatını kaybeden toplam erkek, kadın ve çocuk sayısının 144 olduğu ifade edildi.

Merkezi Norveç'te yer alan İran İnsan Hakları Grubu, en az 201 kişinin öldüğünü bildirirken, İranlı yetkililer en az 20 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

Mahsa Amini protestolarında en az 23 çocuk öldürüldü! Protestolar devam ediyor

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...