Tgrt Haber
30 May 2022 17:00 - Güncelleme : 30 May 2022 17:59

Mısır’da 2.500 yıllık keşif, en büyüğü bulundu  

Mısır’da 2.500 yıllık bronz heykeller ve tabutlar bulundu. Ayrıca mezarların içinde ölülere rehber niteliğinde çeşitli yazıların olduğu bir papirüs de ortaya çıkarıldı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: ABC News
Mısır’da 2.500 yıllık keşif, en büyüğü bulundu  
Mısır,piramitler,mumya

Mısır’da arkeologlar, eski Saqqara nekropolünde 2.500 yıllık ahşap tabutlar ve bronz heykeller ortaya çıkardı. Geçtiğimiz aylarda beş antik mezarın bulunmasından sonra Mısır, Kahire'nin yaklaşık 19 mil güneyindeki antik mezarlıkta kapsamlı kazı operasyonlarına devam etti. Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mostafa El-Waziri, "en büyük bronz kaşenin" adını genellikle antik tanrıça Bastet'ten alan Bubastian mezarlığında ortaya çıkarıldığını söyledi. Mısır'ın Saqqara nekropolü yakınlarındaki yeni keşfedilen 2.500 yıllık heykelcikler, 30 Mayıs 2022'de Mısır'ın Giza kentinde sergileniyor. 

250 TABUT BULUNDU

Kazı alanından Kaşe, Bastet, Anubis, Osiris, Amunmeen, Isis, Nefertum ve Hathor dahil olmak üzere eski Mısır tanrılarının 150 bronz heykeli bulunmuştu. El-Waziri, 27. yüzyılda 4.700 yıllık basamaklı piramidi tasarlayan mimara değinerek "Ayrıca bir Imhotep heykeli bulduk. Mezarının yakında bulabileceğimizi umuyoruz" dedi. El-Waziri, bu keşiften üç hafta sonra Mısır'ın içinde mumyaların olduğu 250 ahşap boyalı tabut içeren iki mezar ortaya çıktığını söyledi. Tabutlar ayrıca geç döneme veya MÖ 747'ye kadar uzanıyor. 

Mısır’da 2.500 yıllık keşif, en büyüğü bulundu  

ÖLÜLERE REHBER KİTABI DA ÇIKTI

Diğer önemli keşif ise ölen kişiye diğer dünyada rehber niteliğindeki Ölüler Kitabı'ndan maddeler içeren  bozulmamış papirüs de keşfedildi. El-Waziri, "Ön bulgular, yuvarlanan papirüsün dokuz metre olduğunu gösteriyor. Papirüs, daha fazla araştırılması için Mısır Müzesi'nin (Kahire'nin Tahrir meydanındaki) laboratuvarlarına gönderildi." Tarihi mekanda kazılar ve çalışmalar devam ediyor. 

Kaynak: ABC News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...