Tgrt Haber
01 Ağustos 2022 15:11 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 23:11

Çin'in 'vururuz' tehdidi ABD'ye geri adım attırdı derken CNN'den çarpıcı iddia: Pelosi Tayvan'a gidecek

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya turu kapsamında yapacağı ziyaretler başladı. Temsilciler Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, ziyaret edilecek ülkeler arasında Tayvan yer almadı. Ancak ABD’li basın organı CNN, Pelosi'nin Tayvan'a gideceğini iddia etti.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber, AA
Çin'in 'vururuz' tehdidi ABD'ye geri adım attırdı derken CNN'den çarpıcı iddia: Pelosi Tayvan'a gidecek
tayvan,çin,abd,nancy pelosi

ABD ile Çin arasında Tayvan nedeniyle savaş çanları çalıyor. Tayvan’ı ayrı bir ülke olarak tanımayan ve kendi parçası olarak gören Çin ile Tayvan’a ABD kamuoyunda ve Kongre’de güçlü bir destek var. ABD Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a resmi ziyaret düzenleyeceği söylentisi Çin ile ABD’yi karşı karşıya getirdi, iki ülke arasında savaş çanları çaldı. Gerilime neden olan ziyaret planı Pelosi’nin resmi programında Tayvan’ın yer almamasıyla rafa kalkmış gözükürken ABD basınında çarpıcı bir iddia geldi. CNN’in haberine göre Pelosi Tayvan’a gidecek.

Hint-Pasifik ülkelerine yapacağı ziyaretler kapsamında Singapur'a giden Nancy Pelosi, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ve Cumhurbaşkanı Halimah Yacob ile bir araya geldi.

ABD Meclis Başkanı'nın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada Pelosi'nin beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’yı ziyaret edeceği bildirilmişti. Ancak açıklamada, ziyaret edilecek ülkeler arasında Tayvan yer almamıştı.

Açıklamada, Pelosi'nin olası Tayvan ziyaretine ilişkin bir bilgi bulunmaması dikkat çekti.

CNN: TAYVAN’A GİDECEK

Öte yandan Anadolu Ajansı’nın aktardığı habere göre; Amerikan televizyon kanalı CNN, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pasifik ülkeleri turunda Çin ile egemenlik ihtilafındaki Tayvan'ı ziyaret etmesinin beklendiğini bildirdi.

CNN'in adı açıklanmayan biri Amerikalı diğeri Tayvanlı iki hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Pelosi, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı kapsayan ziyaretlerinin durakları arasında Tayvan'a uğrayıp bir gece geçirecek.

LİSTEDE TAYVAN YOK

Pelosi’nin Asya turu kapsamında Tayvan’ı ziyaret etme planı Çin ve ABD arasında gerilime neden olmuştu. Pelosi’nin ziyaret edeceği ülkeler arasında Tayvan yok, ancak ziyaret planının iptal olup olmadığına ilişkin de resmi bir açıklama da yapılmadı.

ÇİN-ABD GERİLİMİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin planlanan Tayvan ziyareti, Çin ve ABD arasındaki gerilimi tırmandırırken Çinli yetkililer bu hafta içerisinde ABD’ye art arda uyarılarda bulunmuştu.

Çin, ziyaretin olması halinde ABD’yi vurmakla tehdit ederken Çin medyası da ABD'ye karşı savaş manşetleri atmıştı.

ABD yetkilileri ise ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi için daha fazla uçak ve geminin Tayvan bölgesine yollanacağını belirtmişti.

ABD ve Çin ordularının Tayvan yakınlarındaki askeri hareketliliği Pelosi'nin olası ziyareti nedeniyle artmıştı.

Hafta başında ABD donanmasının Pasifik'teki USS Ronald Reagan isimli savaş gemisi, harp filosuyla Singapur'dan ayrılarak Güney Çin Denizi'nde konuşlanmıştı.

Hafta sonunda da Çin Halk Kurtuluş Ordusu donanması da Tayvan Adası'nın karşı kıyısındaki Fucien ve Güney Çin Denizi kıyısındaki Guangdong eyaletlerinde tatbikatlar düzenlerken, bölgeler gemi trafiğine kapatılmıştı.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...