Tgrt Haber
28 Haziran 2022 08:00 - Güncelleme : 28 Haziran 2022 08:35

Tüm dünyanın gözü Türk heyetine çevrildi! NATO Liderler Zirvesi Madrid’de toplanıyor

NATO Liderler Zirvesi İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenecek. Dünya liderlerinin katılım sağlayacağı kritik zirvede gözler Türk heyetinde olacak. İttifak üyeleri zirvede Türkiye’yi İsveç ve Finlandiya’ya yönelik blokajını kaldırmaya ikna etmek için çaba harcaması bekleniyor. Kritik zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya arasında liderler düzeyinde bir dörtlü bir zirve yapılacağı öğrenildi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan ise 2 gün sürecek olan görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın toplantı yapabileceğini duyurdu.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Tüm dünyanın gözü Türk heyetine çevrildi! NATO Liderler Zirvesi Madrid’de toplanıyor
erdoğan,türkiye,nato

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna topraklarına saldırması ile başlayan ve 4 ayı aşkın süredir devam eden savaş sonrası NATO önemli bir aktör haline geldi. Ancak ittifak içerisinde yaşanan anlaşmazlık da sürüyor. Son olarak yaşanan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine Türkiye’nin karşı çıkması İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenecek olan NATO Liderler Zirvesi’nin önemini arttırdı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİK SÜRECİ

Salı gününden Perşembe gününe kadar sürecek olan toplantıda en büyük gündem maddesi ise NATO’ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya’nın bu sürecini veto etme kararı alan Türkiye’nin ikna edilmesi. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edeceği toplantıda tüm gözlerin Türk heyetinde olacağına işaret ediliyor.

TÜRKİYE’NİN TAVRINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Türkiye’nin terör örgütlerine destek veren bu iki ülkeye karşı pozisyonunda ise şu ana kadar herhangi bir değişiklik yok. Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakmak için bu ülkelerdeki PKK/YPG ve FETÖ bağlantılı kişilerin iadesi ve bu örgütlerle bağlantılı kurum ve derneklerin faaliyetlerinin engellenmesini talep ediyor. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye yönelik uygulanan savunma sanayisi kısıtlamalarını kaldırılması da Ankara’nın öncelikli taleplerini oluşturuyor.

DÖRTLÜ ZİRVE YAPILACAK

Öte yandan, NATO liderler zirvesi öncesi Madrid’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya arasında liderler düzeyinde bir dörtlü bir zirve yapılacak.

ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞEBİLİR

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, Madrid’deki tarihî NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD lideri Biden’in görüşebileceğini duyurdu. İki liderin buluşmasında, ilişkilerde gerilime sebep olan PKK/YPG ve FETÖ konusu ile Türkiye’nin Suriye’de PKK/YPG’ye yönelik yeni bir askerî operasyonu masadaki en dikkat çeken başlıklar arasında olması öngörülüyor. Masadaki diğer önemli başlıklar arasında S-400 meselesinden dolayı uygulanan CAATSA yaptırımları ve Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ile ABD’den yeni F16 tedariki bulunuyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...