Tgrt Haber
29 Haziran 2022 16:12 - Güncelleme : 29 Haziran 2022 16:50

NATO ülkeleri kazandı Rus lider Putin kaybetti! En uzun sınır Finlandiya ile olacak

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nin öncesinde Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO liderleri arasında kritik bir görüşme yapıldı. Görüşmeden mutabakat çıktı ve anlaşma sonucu Finlandiya'nın NATO'ya girmesiyle Rusya'ya karşı 1340 kilometrelik yeni bir cephe daha oluşacak. Bu durum NATO için büyük bir kazanım olarak nitelendirilirken Rusya için ise kayıp olarak değerlendirildi.

NATO ülkeleri kazandı Rus lider Putin kaybetti! En uzun sınır Finlandiya ile olacak
vladimir putin,rusya,nato,finlandiya,isveç

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in dönüştürücü ve tarihi bir toplantı olarak değerlendirdiği NATO Liderler Zirvesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleşiyor. Zirve öncesinde Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO liderleri arasındaki toplantıdan tarihi nitelikte bir uzlaşma ve sembolik değeri son derece yüksek birlik mesajı çıktı.

Dün gece atılan imzalarla NATO bir yandan Rusya'ya mesaj verirken bir yandan da büyük kazanımlar elde etti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, NATO'nun genişlemesini sağladı. İşgal, tarafsız Finlandiya'yı NATO'ya itti ve kuzey sınırında 1340 kilometrelik yeni bir cephe alanının oluşmasına sebebiyet verdi.

Finlandiya’nın üyeliği, NATO’nun yeni stratejik yaklaşımına da büyük avantaj sağlayacak. NATO konsepti açıklarken “En Büyük Güvenlik Tehdidi Rusya” ifadesini kullanmıştı.

NATO ülkeleri kazandı Rus lider Putin kaybetti! En uzun sınır Finlandiya ile olacak

SAVAŞ DURUMUNDA NELER OLUR?

Finlandiya ile Rusya’yı aslında bir nehir ayırıyor. İkinci Dünya Savaşı'nda iki kez savaşan ülkeler daha sonra uzun yıllar boyunca barış içinde ilişkiler yürüttü. Ancak, bu sınır kısa süre içinde jeopolitik bir fay hattına dönüşüp, doğuyla batıyı ayırabilir.

Finlandiya’yla Rusya arasındaki 1340 kilometrelik sınırın önemli bir bölümü ormanlık. Bir savaş durumunda muhtemel cephelerin en başında bu kuzey hattı gelecek. NATO, Rusya’nın daha önceki dünya savaşında da aşamadığı hat üzerinden Rusya’nın en büyük kentlerinden Saint Petersburg’a rahatlıkla sarkıp, Baltık Denizini Rusya için işlevsiz hale getirebilir.

NATO ülkeleri kazandı Rus lider Putin kaybetti! En uzun sınır Finlandiya ile olacak

RUSYA İLE İTTİFAK ARASINDA EN UZUN SINIR

Finlandiya NATO’ya üye olduğunda, Rusya’yla İttifak arasındaki en uzun sınır olacak bu hat üzerinde Rusya yeni askeri tahkimatlar yapmak zorunda. Bu da Rusların sıklet merkezini kaybetmesi anlamına geliyor.

Rusya bir yandan güçlerini dağıtırken diğer yandan, büyük harcamalar yaparak bu yeni cephe alanına yerleşmek zorunda kalacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...