Tgrt Haber
✓ DOĞRULUK KONTROLÜ

'Osmanlı tokadı yemiş kafatası' iddiasında gerçek ortaya çıktı

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
28 Şubat 2024 09:52 - Güncelleme : 28 Şubat 2024 10:24
'Osmanlı tokadı yemiş kafatası' iddiasında gerçek ortaya çıktı
kazı,arkeoloji,osmanlı tokadı

Sosyal medyada binlerce beğeni alan bir kafatası fotoğrafının, Osmanlı tokadına maruz kalmış bir askere ait olduğu iddia edilmişti. Ancak fotoğrafın, Osmanlı tokadına maruz kalmış bir askeri gösterdiği iddiası doğru değildir

Sosyal medyada uzun yıllardır gezen Osmanlı tokadına maruz kalan bir düşman askerine ait olduğu belirtilen fotoğraf iddiasında gerçek ortaya çıktı.

FOTOĞRAFTAKİ KAFATASI KILIÇLA KESİLMİŞ BİR NUBİ’YE AİT

Fotoğrafın, Osmanlı tokadına maruz kalmış bir askeri gösterdiği iddiası doğru olmadığı ortaya çıktı. Fotoğraftaki kafatası, Mısır’ın güneyinden Nil nehri boyunca Sudan’a uzanan bir bölgede yaşamış eski bir kavim olan Nubiler’e ait.

Söz konusu fotoğrafın 21 Şubat 2012’de Michigan State Üniversitesi’nin resmi sayfasında yayınlanan ve Nubiya bölgesinde yapılan arkeolojik kazıları anlatan bir yazıda kullanıldığı görülebiliyor. Üniversitenin sayfasında yer alan fotoğrafın açıklamasında, kafatasındaki izin muhtemelen kılıçla yapıldığı ve bir Nubiyalı’ya ait olduğu ifade ediliyor.

'Osmanlı tokadı yemiş kafatası' iddiasında gerçek ortaya çıktı - 1. Resim

Michigan State Üniversitesi’deki yazıda, Antropoloji bölümü öğrencilerinin Nubi iskeletlerinden oluşan 400’den fazla arkeolojik kalıntıyı incelediği belirtiliyor. Aynı zamanda kafatasını elinde tutan Antropoloji bölümü doktora öğrencisi Angela Soler, eski Nubiya’da hayatın zor olduğunu ve iskelet koleksiyonunda kılıç gibi kesin nesneler tarafından zarara uğramış birçok kafatasının olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Soler, Nubiya’daki bu travmatik olayların bir Müslüman istilasından sonra yaşanmış olabileceğini de dile getiriyor.

HEYECAN VERİCİ BİR FIRSAT

Çalışmanın direktörü Todd Fenton ise, söz konusu koleksiyonun dünyanın başka bir okulunda olmadığını ve öğrenciler için bu kemikler üzerinde çalışmanın heyecan verici bir fırsat olduğunu belirtiyor.

Son olarak Michigan State Üniversitesi’nin 21 Şubat 2012’de YouTube’a yüklediği bir videoda, Nubiler’e ait kemik koleksiyonun bir kısmı görülebiliyor.

 

Kaynak: TGRT Haber

Doğruluk Kontrolü

Yanlış
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...