Tgrt Haber
10 Nisan 2022 10:59 - Güncelleme : 10 Nisan 2022 11:15

Pakistan'da İmran Han'ın yerine geçmesi beklenen kişi Şahbaz Şerif

Pakistan Ulusal Meclisi'ndeki güven oylamasında İmran Han hükümeti güven oyu alamadı. Başbakan İmran Han, görevinden alındı ve güven oylamasıyla görevinden alınan ilk başbakan oldu. Şahbaz Şerif'in ise yeni başbakan olması bekleniyor.

İmran Han, Pakistan'da görevden alınan ilk başbakan oldu.
İmran Han, Pakistan'da görevden alınan ilk başbakan oldu.

Pakistan Meclisi, Başbakan İmran Han'a karşı güvensizlik oylaması oturumu için toplandı. Güven oylamasının sonucunda 142'ye karşı 199 oyla kaybeden İmran Han hükümeti düşürüldü. Oylama öncesi Meclis Başkanı Asad Kayser ve Başbakan Yardımcısı Kasım Suri, istifa etti. Meclis oturumunu, güvensizlik oylaması için bastıran muhalefetteki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz'dan milletvekili Ayaz Sadık yönetti.

Anayasa Mahkemesi, 7 Nisan'da verdiği kararla Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylamasının gerçekleştirilmesinin önünü açmıştı.

MECLİS ÜSTÜNLÜĞÜ MUHALEFETTEYDİ

İmran Han'ın ittifak kurduğu ve Meclis'te 7 milletvekiline sahip Birleşik Halk Hareketi (MQM-P), 4 vekile sahip Belucistan Avami Partisi (BAP) ve bir parlamentere sahip Cumhuriyetçi Vatan Partisi (JWP), muhalefetin yanında yer alacağını duyurmuştu.

Hükümetin ittifak kurduğu partilerin güvensizlik oylamasında muhaliflerin yanında yer alacağını açıklamasıyla meclis üstünlüğü muhalefet blokuna geçmişti.

Pakistan'da İmran Han'ın yerine geçmesi beklenen kişi Şahbaz Şerif

Öte yandan iktidardaki Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nin (PTI) en az 13 milletvekili Başbakan Han'a karşı muhaliflerin yanında oy kullanacağını açıklamıştı.

GÖREVDEN ALINAN İLK BAŞBAKAN

İmran Han, Pakistan'da güvensizlik oylamasıyla görevinden alınan ilk Başbakan oldu. Dün, muhalefetin hükümeti düşürme girişiminin ardında ABD'nin olduğuna dair suçlamalarını sürdüren Han, "Parlamento üyelerinden birkaçı birkaç ay önce ABD'nin İslamabad Büyükelçiliğine gitti ve orada kendilerine Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylamasının gerçekleştirileceği söylendi." ifadelerini kullanmıştı.

ÜLKEYİ SOKAĞA ÇAĞIRMIŞTI

Han, Pakistan'da "ithal edilmiş" bir hükümeti asla kabul etmeyeceğini belirterek, 10 Nisan akşamı için tüm ülkeyi sokaklara çağırmıştı. Anayasa Mahkemesi, 7 Nisan'da verdiği kararla Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylamasının gerçekleştirilmesinin önünü açmıştı.

İMRAN HAN YERİNE ŞAHBAZ ŞERİF

İmran Han hükümetinin düşürülmesiyle birlikte Pakistan'da Şahbaz Şerif'in Başbakan olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Şahbaz Şerif, Türkiye ile sıcak ilişkilere sahip bir isim. 

Pakistan'da İmran Han'ın yerine geçmesi beklenen kişi Şahbaz Şerif

TÜRKİYE DOSTU

Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanlığı görevini yürüttüğü dönemde Türkiye'nin isteği doğrultusunda FETÖ'nün okullarına karşı net bir tavır ortaya koyan Şahbaz Şerif, tüm okulların yönetimini ele almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan her zaman övgüyle bahseden Şahbaz Şerif, Türkiye ile Pakistan arasında eşi olmayan bir kardeşlik hukukun yaşandığını söylüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...