Tgrt Haber
27 Şubat 2017 18:12

Pentagon YPG'yi istiyor

ABD Başkanı Trump’a Rakka operasyonu planının sunulmasına günler kala Pentagon, Rakka operasyonunda YPG ile işbirliğinden yana. Pentagon'da Trump'ı da buna ikna etmeye çalışıyor.

Pentagon YPG'yi istiyor
pentagon, ypg,

Trump’ın Savunma Bakanı James Mattis ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’a DAEŞ’le mücadele planı oluşturması için verdiği süre Şubat sonunda doluyor. Pentagon’un hafta içi Trump’a iletmesi beklenen planın içinde, Suriye’de DAEŞ’in merkezi olan Rakka şehrine yapılacak operasyonun detayları da olacak.

Washington bir yandan YPG’ye verdiği desteği sürdürürken bir yanda da Türkiye’yi rahatsız etmeyecek bir plan üzerinde çalışıyor. Ankara, YPG’nin dâhil olması halinde Rakka operasyonuna destek vermeyecek.

TOWSEND: SDG'YE AĞIR SİLAHLAR VERİLMELİ

Planın sunulmasına günler kala Pentagon, ABD’nin en çok okunan gazetelerinden New York Times, Washington Post ve siyasi dergi Foreign Policy muhabirlerini, ABD’li askeri uzmanların Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) eğitim verdiği kampa götürdü. Muhabirlere eğitimin Rakka operasyonu ve Menbiç’in korunması için verildiği anlatıldı.

Pentagon'un "YPG'nin DAEŞ'le mücadele için etkili aktör olduğu" mesajını verdiği bu üç yayın organı da, Trump'a yönelik eleştirel haberleriyle biliniyor.

SDG’nin omurgasını YPG oluşturuyor. Kamp, YPG’nin kontrolündeki Menbiç bölgesinde, Menbi. merkeziyle Kobani arasında. ABD’li asklerin verdiği bilgiye göre Suriye’de dört adet eğitim kampında yüzlerce SDG’li eğitiliyor. Bu kamplarda 500’ün üzerinde ABD askeri uzmanı bulunuyor.

YPG ''TÜRKİYE'YE TEHDİT DEĞİLİZ'' DİYOR, TOWSEND ''ONLARA İNANIYOR'

New York Times'a göre Townsend Menbic’deki kampa giren Amerikalı gazetecilere “Türkiye, SDG ile operasyon yürütmemize kızmıyor, içinde YPG unsurları yer aldığı için kızıyor” açıklaması yapıyor. YPG’lilerin “Biz Türkiye’ye yönelik bir tehdit oluşturmuyoruz” dediğini anlatan Townsend “Onlara inanıyorum” diyor.

Savunma Bakanı Fikri Işık, 1 Ekim’de Meclis açılış resepsiyonunda gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu “SDG gibi aldatmacalara itibar etmiyoruz” diye yanıtlamıştı.

VOTEL, TÜRKİYE'Yİ İKNA ETMENİN YOLUNU ARIYOR

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın başındaki General Votel, Obama döneminde YPG’nin en büyük destekçilerindendi. Trump henüz kararını vermediği için bu konudaki dili son dönemde yumuşayan Votel, aslında Dunford ve Mattis’le birlikte Rakka planını oluşturan en kritik isimlerden.

İddialar göre Votel, YPG’ye desteğe devam etmekten yana. Türkiye’yi buna ikna etmenin de yolları var: “Savaş sırasında bu güçlere, Rakka’ya girebilecek kadar silah verilmeli. Ancak sonrasında silah ve mühimmat akışı kısıtlanmalı. Verilen tüm mühimmat kayıt altına alınmalı ve tüm bu bilgiler Türkiye’yle şeffaf bir şekilde paylaşılmalı.”

SDG'lilerin terörist sözcüsü Talal Sülo, hafta içi Votel’ın Kobani’ye giderek YPG’nin ileri gelen isimleriyle görüştüğünü söyledi. İddia, ABD tarafından henüz doğrulanmadı.

MENBİÇ'DEN ÇEKİLME YOK, DAHA FAZLA YPG'Lİ GÖNDERİLİYOR

Türkiye’nin talebi YPG’nin hem Rakka’ya girmemesi, hem de yine ABD’nin desteğiyle ele geçirdiği Menbiç’den çekilmesi.

Menbiç'den yazılan üç haberde de, yaklaşık 200 kişilik grupların ABD’li askeri uzmanlardan sırayla 20 gün süren eğitimler aldığı ve sahaya çıktığı bilgisi yer alıyor.

Buna göre Cuma günü eğitimi biten 185 kişilik bir grup YPG’liden 100’ü, Rakka operasyonuna destek vermek üzere bölgeye doğru yola çıktı. 85 YPG’li ise, ‘Menbiç’in korunması için’ eğitildi ve Menbiç’e gitti.

Yani Washington, Ankara’ya verdiği “YPG Menbiç’den çekilecek” sözünü tutmaktan şu an için çok uzak. Pentagon Menbic’in YPG’nin elinde tutulması için eğitim ve silah desteği vermeye devam ediyor, Menbiç’deki YPG mevzilerini güçlendiriyor.

YPG'YE DESTEK HER ZAMAN VARDI

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin tepkisine sebep oluyor. Önceki ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle Türkiye arasında DAEŞ'le mücadelede YPG'ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...