Tgrt Haber

Son dakika! Putin 'tahıl koridoruna' dönüşün şartlarını açıkladı: Saldırı tekrarlanırsa anlaşmadan çekiliriz

02 Kasım 2022 17:41 - Güncelleme : 02 Kasım 2022 18:18
Son dakika! Putin 'tahıl koridoruna' dönüşün şartlarını açıkladı: Saldırı tekrarlanırsa anlaşmadan çekiliriz
putin,rusya,tahıl koridoru

Son dakika haberi: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Putin, Ukrayna'nın saldırılarının tekrarlamayacağının garantisini talep ettiklerini belirten Putin, saldırının tekrarlanması halinde anlaşmadan çekilme hakkına sahip olduklarını söyledi. Anlaşmadan çekilme durumunda ise Putin, "Türkiye'ye yapılacak sevkiyatı engelleyeceğiz" dedi.

Türkiye’nin arabuluculuğunda 22 Temmuz tarihinde Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye arasında 'tahıl sevkiyatı' anlaşması imzalanmıştı.

Koridor uzun süre sorunsuz çalıştı. Binlerce ton tahıl dünya piyasalarına ulaştırıldı. Ancak Rusya, Kırım’daki gemilere yapılan saldırıları gerekçe göstererek koridoru askıya aldığını duyurdu.

ERDOĞAN, PUTİN'İ NASIL İKNA ETTİ?

Bunun üzerine Türkiye yeniden devreye girdi. İlgili bakanlar arasında sürekli telefon trafiği yaşandı. Son olarak devreye Cumhurbaşkanı Erdoğan girdi. Rusya lideri Putin'le görüşen Erdoğan, Rus lideri ikna etmeyi başardı. Erdoğan, Putin’i nasıl ikna ettiğine ilişkin soruya ise “Onu bana bırakın, önce Biden'a anlatacağım. Ondan sonra size.” diyerek dikkat çeken bir cevap verdi.

PUTİN: GARANTİ TALEP ETTİK

Rusya’nın tahıl sevkiyatı anlaşmasına geri dönmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den de dikkat çeken açıklamalar geldi. Tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili Ukrayna'nın Karadeniz'deki saldırılarının tekrarlanmayacağının garantisini talep ettiklerini söyleyen Putin, "Ukrayna tekrar saldırırsa anlaşmadan çekilme hakkına sahibiz." ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya geri dönüşte Türkiye'nin çabalarına da dikkat çeken Putin, anlaşmadan çekilme durumunda ise  "Türkiye'ye yapılacak sevkiyatı engelleyeceğiz" dedi.

“TÜRKİYE’YE SEVKİYATI ENGELLEMEYECEĞİZ”

Putin, "Rusya, Ukrayna'dan Türkiye'ye tahıl tedarikini, tarafsızlığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoksul ülkeler için verdiği çaba nedeniyle gelecekte de engellemeyecek. Rusya, Ukrayna tarafından verilen garantilerin ihlal edilmesi durumunda anlaşmadan çekilme hakkını kendisinde saklı tutuyor." ifadelerini kullandı.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE TAHIL KORİDORU TEŞEKKÜRÜ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Tahıl koridoru başta olmak üzere Ukrayna konusundaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede Blinken, Türkiye'ye tahıl koridoru krizinin çözümünde üstlendiği sorumluluktan ötürü teşekkür etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...