Tgrt Haber
12 Ekim 2022 14:04 - Güncelleme : 12 Ekim 2022 16:37

Son dakika! Putin'den Türkiye rotası: Doğal gaz merkezi kurulabilir

Rusya lideri Putin, Enerji Forumu'nun açılışında çok kritik açıklamalara imza attı. Rusya'nın kışın dahil Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır olduğunu belirten Putin, "Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz" dedi.

Son dakika! Putin'den Türkiye rotası: Doğal gaz merkezi kurulabilir
,

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimiyle başlayan yaptırım savaşları Avrupa'yı enerji krizine sürükledi. Geçtiğimiz günlerde Avrupa'yı bu sancılı günlerden kurtaracak adım Türkiye ve Azerbaycan'dan gelmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazar gazını Avrupa'ya taşıyan TANAP boru hattının kapasitesinin 2 katına çıkarıldığını açıklamıştı.

Avrupa'ya gaz sevkiyatına ilişkin bölgede bu gelişmeler yaşanırken, Rusya lideri Vladimir Putin, Moskova Enerji Forumu'nun açılışında çok kritik açıklamalara imza attı. Rusya'nın kışın dahil Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır olduğunu belirten Putin, Avrupa'ya gaz sevkiyatı için rota olarak Türkiye'yi gösterdi ve büyük bir gaz merkezinin kurulabileceğini söyledi. 

Avrupa'yı kendi sattığı sıvılaştırılmış gazı (LNG) satın almaya zorlayabileceğini öne süren Putin, "ABD Artık daha yüksek fiyatlarla enerji tedarik edebilir." dedi.

"RUS GAZINA TAVAN FİYAT UYGULAMASI DURUMU KÖTÜLEŞTİRİR"

Putin, Rus gazına tavan fiyat uygulamasının küresel enerji sektöründeki durumu kötüleştireceğine işaret etti ve "Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez." ifadelerini kullandı.

Putin'in açıklamalarında satır başları şu şekilde:

Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez. Rusya, kışın dahil Avrupa’ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. ABD Avrupa'yı kendi sattığı LNG'yi almaya zorlayabilir.

GAZ SEVKİYATINDA TÜRKİYE ROTASI

ABD Artık daha yüksek fiyatlarla enerji tedarik edebilir. Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz.  Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez.

'EK HATLAR DÖŞENMESİNİ GÖRÜŞÜYORUZ'

Putin'in Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı için rota olarak Türkiye'yi göstermesinden sonra açıklamalarda bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "TürkAkım'a ek hatlar döşenmesini görüşüyoruz, güvenlik tedbirleri güçlendirildi" ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN HOP OTURUP HOP KALKACAK 

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Putin’in Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'yi önermesini şöyle değerlendirdi: “Avrupa’nın gaz ihtiyacı giderilemiyor, Avrupa talepte bulununca Rusya bunu ortaya attı. Türkiye’de gaz merkezi kurulabileceğini söyledi. Bu Rusya-Türkiye ilişkilerinin ileri seviyeye gittiğinin işareti. Rusya’nın Ukrayna konusunda, Batı ile irtibatı Türkiye üzerinden karşılandı. Türkiye bu konularda bir güven ülkesi intibası uyandırdı.Yunanistan hop oturup hop kalkacak. Türkiye’nin önemini bölgede yukarıya çıkaran bir durum. Türkiye bir arabulucu değil ama barışı kolaylaştırıcı bir rol oynuyor. Rusya bir noktada Türkiye’nin aracılığıyla görüşme yapılmasına ve barışa bir adım atılmasına razı.  Batı da bu konuda bir yol arıyor. Putin ile Erdoğan görüşmesinde bu konularda bir adım atılabilir.” 

RUSYA YUNANİSTAN'IN AYARINI BOZDU 

Rusya’nın KKTC tanıma ihtimali konusuna değinen Kuloğlu, “Basında KKTC’ye direkt uçuşların başlayacağını ve başkent Lefkoşa’ya konsolosluk açılacağını öne sürüldü. Uçuşların başlayacak olması ve konsolosluk kurulacak olması Yunanistan’da rahatsızlık meydana getiriyor.Rusya tarafından KKTC'nin  tanınmaya başlamasının ve açılımının olacağı ifade ediliyor ki bu da doğrudur. Rusya gibi bir ülkenin böyle bir işlemde bulunması bölgedeki dengeleri değiştirecek mahiyettedir. Rusya ancak resmi açıklama yapmadı” dedi. 

ABD, TÜRKİYE KOPMASIN DİYE F-16’LARI VERDİ

Yunanistan’ın ABD’den aldığı güçle hareket ettiğini belirten Kuloğlu, “ABD, Rusya’ya karşı Yunanistan’a yeni üsler kurdu ve olanları güçlendirdi. Ancak Türkiye ile ilgili rahatsızlıkları da var. Türkiye Montrö sözleşmesinin esnetmiyor, ABD denizlerde istediği gibi hareket edemiyor” ifadelerini kullandı. Kuloğlu, ABD’nin Türkiye’ye F-16’ları şartsız vermesini şöyle değerlendirdi: “Türkiye’nin gönlünü almak istediler. Çünkü Türkiye’nin Batı’dan ve kendilerinden tamamen kopmasını istemiyorlar. ”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...