Tgrt Haber
01 Mart 2022 11:31 - Güncelleme : 01 Mart 2022 11:39

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal planı iflas etti: Putin'in savaştaki stratejik hataları

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal emrini vermesini ardından savaşın 6. gününe girildi. Ukrayna, Rus ordusuna karşı büyük direniş gösterirken uzmanlar, Putin'in savaştaki stratejik hatalarını sıraladı. Ukrayna ordusunun 2014'teki gibi zayıf görüldüğünü belirten uzmanlar, işgali 3 günde bitirmeyi planlayan Rus ordusunun disiplin zaafı yaşadığını, ‘kuşat ve yok et’ taktiklerinin tutmadığını, işgal stratejilerinin çöktüğünü ve ordudan firarların artacağını söyledi.

Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal planının neden tutmadığını ve Putin'in stratejik hatalarını açıkladı.
Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal planının neden tutmadığını ve Putin'in stratejik hatalarını açıkladı.

Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna’yı işgale başlayan Rus ordusu savaşın 6. gününde henüz istediğini elde edebilmiş değil. İşgal emri ile dünyanın bir numaralı gündemine savaşı oturtan Putin’e Batı büyük tepki göstererek art arda yaptırımlar sıraladı. Batı’nın yaptırımlarına karşı nükleer tehdidi savuran Putin, Ukrayna ile müzakere masasına oturdu ancak uzlaşma sağlanamadı.

Taraflar ikinci müzakere görüşmelerinde anlaşarak masadan kalkarken Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal etme planı istediği gibi gitmiyor. Tüm planlarını ‘kuşat ve yok et’ taktiği ile Gürcistan ve Kırım’daki gibi 3 günde tüm ordunun teslim olması üzerine kuran Ruslar, şu ana kadar başarılı olamadı ve başarısızlığın en başında bu taktik hatası geliyor.

Uzman isimler Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen’in taktiklerine karşı cephede farklı bir manzara ile karşılaşan Rusya lideri Vladimir Putin’in ‘Sahada istediğini neden alamadı’ sorusunu değerlendirdi.

5 günlük muharebe döneminde 900’den fazla Rus askerinin cepheden firar ettiğini belirten Ukrayna ordusundan emekli Albay Aleksandr Vitovska, bu askerlerin çoğunluğunun yüzbaşı ve binbaşı rütbesinde komutanlardan olduğunu söyledi. Hayatını Kiev’de sürdüren ve ise “Rus savaş stratejisi Ukrayna’da çöktü” Azerbaycan ordusunun eski generali Fehmin Hacıyev ise, “Yanlış bir planla girdikleri sahada tüm psikolojik üstünlüğü kaybetmekle birlikte ordu tüm lojistik alt yapıları kayboldu. Tanklara yakıt ve silah, askerlere yiyecek temin edemiyorlar” dedi.

ÜÇ GÜNDE BİTİRECEKTİ!

Rusların en büyük yanılgısının Ukrayna ordusunu 2014 yılındaki gibi görmeleri olduğuna dikkat çeken Ukraynalı emekli asker Aleksandr Vitovska, şunları söyledi: Bizim 2014’te telsiz iletişim kanalımız dahi yoktu. SSCB’den kalan el bombalarımızın yüzde 90’e patlamadı. Tanksavar füzelerimizin hiç birini ateşleyemedik. Ancak şu an bambaşka bir Ukrayna ordusu var. Savunan taraf olması hasebi ile elde ettiği artılar yanında taktik-strateji üstünlüğü de bizde. Savaş öncesi 60 bin kişi sivil direnişi örgütleme amaçlı sıkı bir eğitimden geçti ve tüm şehirlere dağıtıldı. Ayrıca 400 bin kişilik deneyimli Ukrayna askeri çatışmalarda kritik rol oynuyor. Ruslar tüm planlarını tıpkı Gürcistan ve Kırım’da olduğu gibi 3 günde tüm ordunun teslim olması üzerine kurdu. Şu an yaşadıkları sıkıntıların başında bu taktik hata geliyor. Rus ordusunun donanması dâhil ciddi bir çürüme de yaşanıyor.

ORDUSU ÇOK ABARTILDI

Rus ordusunun Suriye, Gürcistan ve Çeçenistan’da kurduğu ezici üstünlükten dolayı gereğinden fazla abartıldığını belirten Vitovska, bundan dolayı Putin’in Ukrayna’nın halkını ve silahlı gücünü küçümsediğini söyledi. Rusların küçümseyici tavrını daha da ileri götürerek işgale ‘savaş’ değil ‘özel operasyon’ dediklerinin altını çizen Vitovska, “Daha önce işgal nedeni olarak cihatçılığı, terörizmi bahane etmişlerdi bu sefer Nazi gerekçesini öne sürdüler ve ilk kırılma burada yaşandı. Çeçenistan’ın nüfusu 1 milyon, Gürcistan’ın ise 4 milyon. Suriye’de ise karşısında eğitimsiz, dağınık bir gruplar vardı ve ellerinde uçak ve gelişmiş füzeler yoktu. Ukrayna’da ise 45 milyon kişi var ve bu işgale karşı halk ordu ile birlikte durdu ve kenetlendi. Sonuçlar ortada” diye konuştu.

UKRAYNA’DA DURUM FARKLI

Rus askerlerinin galibiyeti kesin gözüyle gördükleri savaşlara alıştıklarını belirten Vitovska, “Yani havadan, denizden, karadan atılan füzelerle yok edilen direnç sonrası sahaya dâhil olmaya. Şu an hem düzenli bir ordu hem de köyünü, kasabasını savunan bir bilinç var karşılarında” dedi. Rusların, Ukrayna’daki alt yapıyı ilk gün başlayan şok bombardıman dalgası ile çökertme hedefine olduğunu belirten Vitovska, “Ardından kuşatma kalkanı oluşturma ve şehirleri felç ederek teslim almayı hedefleyen bir strateji izlediler. Bu tutmadı” diye konuştu.

RUS ASKERLER TANKLARINI BOZUYOR

Rus ordusunun neden başarısız olduğunu değerlendiren bir başka isim uzun yıllar Ukrayna’da yaşayan İsmail Hacıoğlu ise “Rus askerler verilen emri yerine getirmemek için tank vb. araçlarını bozup yolda yakıtlarını boşaltıyor. Ayrıca yakalanan askerler ifadelerinde kendilerine Rusya’da bir ev vadedildiğini ancak hiç birinin bu bataklıktan çıkmaya inanmadığını söylüyor” dedi.

EMİR KOMUTADA BÜYÜK ZAAF

Rus ordu yapısına dair ilginç bilgiler paylaşan emekli Azerbaycan ordusu generali Fehmin Hacıyev ise Rus ordusunda üst düzey disiplin zaafı yaşandığını söyledi. Kiev’de yaşayan Hacıyev, kurmay kademesinin savaş tatbik planlarının ortaya çıkan hatalar silsilesinde önemli yer tuttuğunu vurguladı.

İŞGAL STRATEJİSİ ‘ÇÖKTÜ’

Rusya’nın işgal stratejisinin çöktüğünü belirten Hacıyev, bu stratejiye ilişkin şunları söyledi:

Rus ordusunun ikinci büyük zaafının ise ‘saha istihbarat yetersizliği’ olduğunu aktaran Hacıyev, “Askerî olduğu kadar sivil yapıya dair ihtiyaç duydukları bilgiler doğru bir biçimde toplanıp analiz edilememiş. Birkaç saatlik şok dalgasına hem ordunun hem de sivillerin teslim olacağı kabulü ile orduyu yaymak bir tür intihar olur. Sivil yerleşim birimlerine giren zırhlı birlikleri ikinci ve üçüncüler desteklemeli idi” dedi.

Rusların üçüncü hatasının ise ‘lojistik ağ’ sorunu olduğunu belirten Hacıyev, Şu an Rus ordusunun akaryakıt, gıda ve cephane temin tedarik sistematiği tıkanma noktasında. Askerler birçok yerde bankaları, marketleri, evleri yağmalıyor. Telsiz konuşmaları ve sağ yakalanan esirlerin anlattıklarına göre emir komuta zincirinde de büyük sıkıntı var” diye konuştu.

RUS ORDUSUNDA FİRARLAR ARTACAK

Tüm bunların ortaya çıkan sonucu yeterince açıkladığını belirten Hacıyev, Rusya sınırları dahilinde yaşayan on binlerce Türk soylunun en ön cephede savaştırılmasına ilişkin ise şunlar söyledi: Çeçen taburlara ek olarak Rus ordusu bünyesinde Başkurdistan, Çuvaşistan, Saka ve Dağıstan’dan getirilen ve en ön cephede savaştırılan Türk soylu asker sayısı 40 binden fazla. 1 hafta içerisinde Rus ordusunda firar olayları ve teslim olan asker görüntüleri artacak.

“RUSYA 5 BİN 300 ASKER KAYBETTİ”

Öte yandan ülkesine saldıran Rus güçlerinin son 4 gündeki kayıplarına ilişkin Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, bilgi verdi. Rusya’nın 5 bin 300 civarında asker kaybettiğini belirten Malyar, Rusya’ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 191 tank, 816 zırhlı araç, 74 top ve 2 geminin Ukrayna ordusu tarafından imha edildiğini bilgisini verdi. Rus güçlerin ayrıca bir BUK uçaksavar, 21 Grad roketatar sistemi, 291 araç, 60 yakıt aracı, 5 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiğini belirten Malyar, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dâhil edilmediğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...