Tgrt Haber

Reuters'tan dikkat çeken analiz! Türkiye Rus ve Ukrayna gemilerini denetleyebilir

22 Şubat 2022 21:18 - Güncelleme : 22 Şubat 2022 23:43
Reuters yayımladığı makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı.

Tüm dünyanın dört gözle takip ettiği Rusya-Ukrayna krizinde gerilim Putin’in ‘bağımsızlık’ kararı ile tırmandı. İngiltere merkezli Reuters Haber Ajansı, Türkiye’nin jeopolitik konumuna dikkat çekerken Montrö Sözleşmesine göre boğazlardan geçecek olan Rusya ve Ukrayna gemilerini denetleme yetkisini sahip olduğu ifade edildi.

Reuters yayımladığı makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı.

Rusya Ukrayna krizinde ‘bağımsızlık’ kararı bölgedeki fitili ateşledi. Putin’in kararını Türkiye’den tepki gelirken Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği ifade edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşürken Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıma kararı ele alındı.

“PUTİN’İN KARARI KABUL EDİLEMEZ”

Türkiye’nin tutumunu Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamayla ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözde cumhuriyetleri tanımasının kabul edilmez olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE KİLİT BİR ROLDE

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters kapsamlı bir analiz hazırlayarak Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimde Türkiye’nin kilit bir rolde olduğuna dikkat çekti. Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında NATO üyesi olan Türkiye’nin gemilerin geçişlerini kontrol etme hakkına sahip olduğunun vurgulandığı analizde, bu ay içinde 6 adet Rus savaş gemisi ve denizaltının geçiş yaptığı hatırlatıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SÖZLERİ HATIRLATILDI

Makalede Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türkiye’nin sahip olduğu güçler de vurgulanırken, “Türk yetkililer olası bir savaş durumunda Türkiye’nin pozisyonu ile ilgili spesifik bir bilgi vermedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın işgal etmesi durumunda Türkiye’nin gerekli olan hamleleri yapacağını söylemişti” yorumu yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...