Tgrt Haber

Ruslar Çernobil'den çekildi: Patlayıcı taraması yapılacak

01 Nisan 2022 10:18 - Güncelleme : 01 Nisan 2022 10:24
Ruslar Çernobil'den çekildi: Patlayıcı taraması yapılacak

Rus ordusunun Ukrayna'da neredeyse işgalin başından beri işgali altında bulunan Çernobil Nükleer Santrali Ukraynalıların eline geçti. Ruslar, Çernobil'den çekildi. Ukraynalılar bölgede patlayıcı taraması yapacaklarını belirttiler.

Rus birlikleri 24 Şubat'ta Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmiş, bir aydan fazla bir süre de santrali ellerinde tutmuşlardı. Santraldeki nükleer izleme sistemlerinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna veri aktarmayı durdurduğu bildirilmişti.

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, açıklamasında Rus birliklerinin Çernobil'i terk ettiğini "Rus işgalci güçler, Çernobil Nükleer Santrali'ni terk etti. Santralde yabancı yok." ifadeleriyle belirtti.

Ayrıca, Rus ordusunun Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesinde bulunan Slavutiç kentinden de çekildiği kaydedilen açıklamada, "Rus güçleri, santralden ayrılırken esir aldıkları Ukrayna Ulusal Muhafızlarını da götürdü." bilgisine yer verildi.

Konuya ilişkin açıklama Ukrayna Yasak Bölge Yönetimi Devlet Ajansı ise şu açıklamayı yaptı: 

''Resmi olarak açıklıyoruz, Rus ordusunun santralden çıkışı başladı ve tamamen çıktılar. Dokümanlar santral çalışanları ve Rus askerleri tarafından imzalandı. Rus askeri çıkarken kıymetli eşyaları ve araçları çalıyor. Santralin durum değerlendirmesi Ukraynalı özel ekipler tarafından patlayıcı olup olmadığının kontrolü yapıldıktan sonra gerçekleşecek.''

Ruslar Çernobil'den çekildi: Patlayıcı taraması yapılacak

RUSYA KAYIPLAR YÜZÜNDEN KİEV'İ BLOKE EDEMEDİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun kayıplar yaşaması nedeniyle başkent Kiev'i bloke edemediği ve ele geçiremediği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin de Herson bölgesindeki 11 yerleşim birimini Rus ordusundan kurtardığı kaydedildi. Açıklamada, Rus ordusunun, ilerleyen günlerde Ukrayna'nın güney ve doğusundaki bölgelerde saldırıları sıklaştırabileceği ifade edildi.

Rusların bazı bölgelerden çıkarıldığını fakat yine de tedbirli olduklarını aktaran Ukrayna lideri Zelenskiy ise şu ifadeleri kullandı:

"Silahlı Kuvvetlerimiz, Ulusal Polis ve Ulusal Muhafızlar ve istihbarat iyi durumda. Onlara şükranlarımı sunuyorum. Kiev'in kuzeyinde, Çernihiv'de, Sumi Bölgesi'nde işgalcilerin çıkarılması devam ediliyor. Ancak bunun Rus ordusunun bir taktiksel bir manevrası olduğunu anlamalıyız. Ne planladıklarını ne yaptıklarını biliyoruz. Onlara karşı zafer elde ettiğimiz yerlerden uzaklaşıp diğer önemli noktalara odaklandıklarını biliyoruz. Bizim için zor olabilecek yerlere. Bu nedenle herkesin dikkatli olması gerekir. Daha ileride savaşlar olacak. İstediğimiz her şeyi elde etmek için hala çok zor bir yolumuz var.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...