Tgrt Haber

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Rumlara Doğu Akdeniz desteği

21 Ekim 2021 16:44
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Rumlara Doğu Akdeniz desteği
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,Kıbrıs sorunu,Doğu Akdeniz sorunu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'le görüşmesinin ardından Rum yönetiminin Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sorunu için dillendirdiği tezlere destek verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'le bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Lavrov, Doğu Akdeniz'deki duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek Rum yönetiminin tezlerine destek verdi. Lavrov “Rusya, o bölgedeki sorunların uluslararası hukuk zemininde, özellikle de 1982 tarihli BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne istinaden çözülmesinden yana" ifadelerini kullandı. 

KIBRIS’TA BAŞKA SEÇENEK YOK

Kıbrıs sorununu Hristodulidis'le ayrıntılı bir şekilde görüştüğünü belirten Lavrov, Rumlar ve Kıbrıs Türkleri arasındaki güven ortamını yeniden tesis edecek toplumlar arası müzakere sürecinin en kısa sürede yeniden başlatılmasından başka bir alternatif görmediklerini söyledi. "Partnerlerimizin bizim için çok önemli değerlendirmelerini dinledik” diyen Lavrov, Rusya'nın Kıbrıs sorununa mevcut uluslararası hukuk çerçevesinde adil, uygulanabilir ve kapsayıcı bir çözüm bulunması yönündeki ilkesel tutumunu söylediklerini dile getirdi. 

KIBRIS'A YENİ GARANTİLER VERİLMELİ

Lavrov, hem BM nezdinde hem de ilgili taraflarla kurulan ikili temaslarda Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi için elverişli dış koşulların oluşması gerektiğini dile getirdi. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin çözümün dış unsurlarıyla ilgili istişarelere dahil edilmesinin son derece gerekli olduğunu kaydeden Lavrov, Kıbrıs'ın güvenliğiyle ilgili geçerliliğini yitirmiş garantilerin yerine BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla yeni garantiler verilmesi yönündeki tutumlarını yenilediklerini kaydetti. Lavrov, Kapalı Maraş'a yönelik tek taraflı adımları kabul edilemez ve yapıcılıktan uzak bulduklarını vurguladı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...