Tgrt Haber

Polonya'dan Moskova'ya anıt tepkisi

16 May 2023 09:22 - Güncelleme : 16 May 2023 09:41
Polonya'dan Moskova'ya anıt tepkisi
rusya,polonya,anıt

Rusya'nın İrkutsk şehri yakınlarında bulunan Rusya'da siyasi baskıya uğramış Polonyalı kurbanlar anıtının kaldırılması Polonya'nın Moskova Büyükelçisi Krzysztof Krajewski, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na konuyla ilgili nota verdiklerini duyurdu.

Yurtdışındaki Polonya toplumu tarafından finanse edilen Polonya anıtının 2015 yılında yerel makamların izniyle dikilen "Rusya’da siyasi baskıya uğramış Polonyalı kurbanlar’’ ve Polonya anıtının yakınında olan Litvanyalı kurbanların anısına dikilmiş ahşap haçın kaldırılması da tepkiye neden oldu.

‘’İKİ ANIT BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’’

Konuyla ilgili açıklama yapan Polonya'nın Moskova Büyükelçisi Krzysztof Krajewski,’’Baskının kurbanlarını milliyetlerine göre ayırmadıklarını, kendileri için her iki anıtın da çok değerli ve önemli. İki anıtın kaldırılma sebebini ve nereye götürüldüklerini.’’ sorduklarını söyledi.

Anıtın tarihçesi

İrkutsk şehri yakınlarındaki "Rusya'da siyasi baskıya uğramış Polonyalılar Anıtı" Sovyetler Birliği'nde 1930'lu yıllardaki kitlesel baskı sonucu hayatını kaybetmiş Polonyalıların gömülü olduğu mezarlığın yanında bulunuyordu. Bir süredir diplomatik ilişkileri sorunlu olan Polonya ve Rusya, son dönemde Varşova Belediyesi'nin Rusya Büyükelçiliği'ne bağlı olarak eğitim veren lise binasına el koyması, Karadeniz'de devriye görevi yapan Polonya Sınır Koruma uçağına bir Rus SU-34 savaş uçağının tehlikeli şekilde yaklaşması nedeniyle karşılıklı olarak birbirlerine protesto notası vermişti.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...