Tgrt Haber
01 Mart 2022 04:01 - Güncelleme : 01 Mart 2022 09:37

Ukrayna'dan bomba iddia: Rusya 'vakum' kullandı

Ukrayna ordusunun direnişi ve Batılı devletlerin yaptırımlarından sonra Putin'in Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetleri'ne 'yüksek alarma geçme' emri vermesi tüm dünyada tedirginliğe yol açarken, Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova'dan çarpıcı bir iddia geldi. Markarova, yüzlerce sivilin ölümüne neden olan Rus ordusunun Ukrayna'daki saldırılarda vakum bombası kullandığını öne sürdü.

Vakum bombası, Cenevre Sözleşmesi'nce kullanımı yasaklanan bombalar arasında yer alıyor.
Vakum bombası, Cenevre Sözleşmesi'nce kullanımı yasaklanan bombalar arasında yer alıyor.

Ukrayna'yı işgali sırasında sık sık balistik füzelerle şehirleri bombalayan Rus ordusunun 'savaş suçu' sayılan bir silaha başvurduğu iddia edildi.

Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında vakum bombası kullandığını belirtti.

Amerikan basınında, Markarova'nın Kongre üyeleri ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalara ilişkin haberler yer aldı. Söz konusu haberlerde, Markarova'nın "Ruslar bugün Ukrayna'da Cenevre Sözleşmesi'nde kullanımı yasaklanan vakum bombasını kullandı. Rusya'nın Ukrayna'da yaratmaya çalıştığı yıkım çok büyük" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan söz konusu iddialar, günlük basın toplantısında Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'ye soruldu. Psaki soruyu "Bu haberleri gördük ancak henüz teyit edemedik. Eğer doğruysa bu, savaş suçu olur" sözleriyle cevapladı.

VAKUM BOMBASI NEDİR?

Vakum bombası, nükleer olmayan ancak öldürme gücü en yüksek olan bombalardan biri olarak biliniyor. Termobarik silah olarak da bilinen vakum bombaları, patlamanın bir parçası olarak atmosferi kullanan yüksek güçlü patlayıcılardır. Cesetleri buharlaştıran, iç organları ezen ve şehirleri adeta moloz haline getirebilen vakum bombaları şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü nükleer olmayan silahlar arasında.

Termobarik roketler içeriğinde patlayıcı bir yakıt ve kimyasal karışım içerir. İsmi açıklanmayan Batılı yetkili binaları bile parçalayabilen süpersonik patlama dalgaları gönderen silahın "ayrım gözetmeyen şiddete" neden olacağını belirtti.

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...