Tgrt Haber

Rusya ve Çin'den ABD'nin 'siyasallaştırılmış tasarısına' veto: Amaç Gazze'deki sivilleri kurtarmak değil

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
26 Ekim 2023 00:09 - Güncelleme : 26 Ekim 2023 00:23
Rusya ve Çin'den ABD'nin 'siyasallaştırılmış tasarısına' veto: Amaç Gazze'deki sivilleri kurtarmak değil
bm,israil,filistin

Rusya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, BM Güvenlik Konseyi'nde Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunu kınayan ve İsrail'in saldırılarını kendini savunma hakkı olarak tanımlayan ABD öncülüğündeki karar tasarısını veto etti. Rusya, ABD'ye Gazze Şeridi'nde sivillere yönelik saldırıları kınamadığı için de tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 19 gündür devam eden İsrail-Filistin çatışmalarını görüşmekm üzere toplandı. BMGK'da Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonunu kınayan ve İsrail'in saldırılarını kendini savunma hakkı olarak gören ABD öncülüğündeki karar tasarısı görüşüldü.

ÜÇ ÜLKE KARAR TASARISINI VETO ETTİ

Karar tasarısını Rusya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veto etti. Arnavutluk, Fransa, Ekvador, Gabon, Gana, Japonya, Malta, İsviçre, İngiltere ve ABD, karar tasarısı için lehte oy kullandı. Brezilya ve Mozambik ise çekimser kaldı.

Karar tasarısında Gazze Şeridi'nde "insani ateşkes" ve insani yardımların güvenli geçişi çağrısında bulunuldu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia yaptığı açıklamada, ABD'nin karar tasarısında ateşkes çağrısı yapmadığını belirti. Nebenzi, ABD'ye Gazze Şeridi'nde sivillere yönelik saldırıları kınamadığı için sert bir şekilde tepki gösterdi.

'ABD'NİN AMACI SİVİLLERİ KURTARMAK DEĞİL'

Siyasallaştırılmış belgenin açıkça tek bir amacı olduğunu vurgulayan Nebenzya, "Amaç Sivilleri kurtarmak değil, ABD'nin bölgedeki siyasi durumuna destek olmak" dedi.

'İSRAİL, FİLİSTİN'İ İŞGAL EDİYOR'

BM Konseyi'ndeki bir Rus delegesi yaptığı açıklamada, "İsrail, Filistin'i işgal eden bir devlettir." ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE DE ABD VETO ETMİŞTİ

BM Güvenlik Konseyi'ne Brezilya tarafından 18 Ekim'de sunulan karar tasarısı, ABD tarafından veto edilmişti. Karar tasarısında, Gazze Şeridi'nde "insani ateşkes", İsrail'e Gazze'deki sivillerin ve BM personelinin güneye taşınması yönündeki emrini iptal etmesi tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunulmuş, Hamas'ın saldırıları ve sivillere yönelik her türlü şiddet ve düşmanlık ile her türlü terör eylemi kınanmıştı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...