Tgrt Haber

Rusya'da insan hakları aktivistine hapis cezası

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
28 Şubat 2024 09:33 - Güncelleme : 28 Şubat 2024 09:34
Rusya'da insan hakları aktivistine hapis cezası
Oleg Orlov,Rusya,hapis cezası,aktivist

70 yaşındaki Rus insan hakları aktivisti Oleg Orlov, savaş karşıtı söylemleri gerekçesiyle Rusya'da 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Orlov, aktivistliğinin yanı sıra, 2021'de kapatılan ve 2022'de Nobel Barış Ödülü alan insan hakları kuruluşu Memorial'ın da kurucu liderlerinden biri olarak biliniyor

Rusya'nın başkenti Moskova'da dün görülen davada savaş karşıtı söylemleri ve Ukrayna'daki savaşa dair eleştirilerde bulunan 70 yaşındaki insan hakları savunucusu Oleg Orlov, iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Orlov, mahkeme tarafından Rus ordusunu "defalarca kez itibarsızlaştırmaktan" suçlu bulundu.

Nobel Barış Ödülü sahibi, Memorial İnsan Hakları Kuruluşu'nun eş başkanı Orlov, kendisine açılan davayı siyasi olduğu gerekçesiyle reddetmiş, savaşı kınayarak "Hiçbir şeyden pişman değilim" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'da insan hakları aktivistine hapis cezası - 1. Resim

"ARTIK UĞRUNA SAVAŞACAK DAHA ÇOK İNSANIMIZ VAR"

Orlov'un tutuklanmasının ardından Memorial İnsan Hakları Kuruluşu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meslektaşımız, dostumuz artık parmaklıklar ardında, bu da çabalarımızı daha da fazla birleştirmemiz gerektiği anlamına geliyor, artık uğruna savaşacak daha çok insanımız var. Orlov gerçeği yüksek sesle söylediği için hapse atıldı. Savaştan ve Rus devletinin işlediği suçlardan bahsetti. Orlov'un sesi çoğumuzun sesidir. İnsan hakları savunucularının, aktivistlerin, Rusya vatandaşlarının ve dünyanın sesidir. Suçlu bulunarak 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı"

Rusya'da insan hakları aktivistine hapis cezası - 2. Resim

BU İLK CEZASI DEĞİL

Ekim 2023'te Moskova'da bir mahkeme Orlov'a köşe yazıları sebebiyle 150 bin ruble (yaklaşık 1500 dolar) para cezası vermişti; Bu, savaşı eleştiren diğer kişilerin aldıkları uzun hapis cezalarıyla karşılaştırıldığında çok daha hafif bir cezaydı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...