Tgrt Haber
10 Ağustos 2022 15:42 - Güncelleme : 10 Ağustos 2022 15:54

Rusya’da ölümcül kumar! Mahkumlar özgürlük ve para için Ukrayna'ya gidiyor 

Ukrayna’da istediği askeri ve siyasi başarıyı elde edemeyen Rusya çareyi mahkumları savaşa sürmekte buldu. Dolan hapishane hücrelerindeki mahkumlar, özgürlük ve zenginlik vaadiyle Ukrayna’ya savaşmaya gidiyor. Mahkumların aileleri ve insan hakları savunucuları tepki gösterdi. 

Mahkumların aileleri tepkili.
Rusya,Ukrayna,Savaş,Mahkum
Mahkumların aileleri tepkili.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ediyor. Ülkenin kuzeyinden ve başkent Kiev çevresinden çekilen Rusya, ülkenin doğusunda istediği siyasi ve askeri başarıyı elde edemeyince bu kez mahkumlara sarıldı. Hücrelerde sıkışık bir halde yaşayan mahkumlar, özgürlük ve zenginlik vaadiyle Ukrayna’da savaşa gidiyor. Rusya’nın mahkumlara yönelik bu hamlesinin önemli nedenlerinden biri savaş başladığından beri geçen 6 aylık sürede düzenli ordunun zayıflaması ve motivasyonunu yitirmesi. 

KATİLLER, UYUŞTURUCU SATICILARI 

CNN, Rusya’daki hapishanelerdeki bir mahkumla, mahkumların aileleriyle ve insan hakları savunucuları ile konuştu. Aktivistler, Rusya'daki onlarca hapishanede, katillerden uyuşturucu suçlularına kadar yüzlerce kişinin asker olarak gönderildiğini iddia ediyor. Hatta bu kişilerden bir kısmı Rusya'da tutuklanan Amerikalı Paul Whelan'ın tutulduğu hapishaneden.  Kardeşi David, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, on gönüllünün Ukrayna'daki cephe hatları için Mordovya'daki IK17'den ayrıldığını duyduğunu söylemişti.

“SADECE ÇOCUKLARIMIN YANINA GİTMEK İSTİYORUM”

Mahkumlar ve yakınları, ölüm riskinin yüksek olduğu Ukrayna'da savaşmak için sunulan ödülleri masaya yatırdıkları detaylar ortaya çıktı. Bir mahkum, CNN’e hapishanedeki durumu ve aldığı teklifi şöyle anlattı: “Katilleri kabul edecekler ama tecavüzcüleri, sübyancıları, aşırılık yanlılarını veya teröristleri kabul etmeyecekler. Altı ay içinde af ya da af teklif ediliyor. Biri ayda 100.000 ruble, diğeri 200.000 ruble konuşuyor. Her şey farklı." Teklifin, özel bir askeri firmaya ait olduğunu iddia eden mahkum, “Kimliği belirsiz bir şirket çalışanının Temmuz ayında hapishaneye gelmesiyle teklif yapıldı” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:  "Eğer gerçekse, o zaman ben varım. Benim için gerçek bir fark oluşturabilir. Neredeyse on yıl hapiste kal ya da şanslıysan altı ay içinde çık. Sadece bir an önce eve, çocukların yanına gitmek istiyorum. Bu seçenek mümkünse neden olmasın?"

ÖLENLERİN AİLELERİNE PARA ÖDENECEK

400 mahkumun teklife başvurduğunu kaydeden tutuklu mahkum, bunlarda sadece 50 mahkumun işe alındığını söyledi. Rus cezaevinde çalışan insan hakları savunucuları, Temmuz ayının başından beri Rusya'nın dört bir yanından mahkumların akıbetinden endişe duyan akrabalarından gelen taleplerle dolup taştığını söyledi. Tutsakları savunma grubu Gulagu.net'in başkanı Vladimir Osechkin, "Son üç haftada binlerce Rus mahkum toplayıp savaşa gönderilecek. Çok büyük bir talep var" dedi.

Osechkin, bazı mahkumların savaşta ölmesi durumunda beş milyon ruble (82.000 dolar) ödeme sözü verildiğini belirterek "Garanti yok, gerçek bir sözleşme yok. Yasa dışı" dedi.

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...