Tgrt Haber
18 Ekim 2021 14:56

Rusya'daki metrolarda yüz tanıma sistemi tartışma çıkardı

Rusya'nın başkenti Moskova'daki metrolara yüz tanımayla ödeme seçeneği geldi. Bu sistem ülkede tartışmalara neden oldu.

Rusya'daki metrolarda yüz tanıma sistemi tartışma çıkardı
rusya,,metro,,ulaşım,

Geniş metro ağlarıyla ünlü Moskova'da her gün milyonlarca insan ulaşım için metro kullanırken yeni bir ödeme sistemi ülkede tartışmalara neden oldu. Moskova metrosundaki 240'tan fazla durakta yeni bir ödeme yöntemi kullanılıyor. Metro kullanıcıları, eğer isterlerse yüz tanıma sistemiyle ulşaım ücretlerini ödeyebilecekler. Yeni sistem geniş çaplı yüz tanımalı ödeme Face Pay sayesinde kart, nakit ya da telefon olmasa da ulaşım ücretini karşılamayı sağlıyor. Sadece yüz tanıma sistemine bakmak metroya binmek için yeterli. 

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, "Teknoloki oldukça yeni ve karmaşık. Geliştirmeye devam edeceğiz" dedi. Resmi açıklamaya göre yolcuların bilgileri güvenli bir şekilde şifreleniyor. Ancak İçişleri Bakanlığı yetkilileri bu verilere ihtiyaç halinde erişebiliyor. 

Rusya'daki metrolarda yüz tanıma sistemi tartışma çıkardı

OTORİTERYAN REJİME DOĞRU KAYIYOR

Rus dijital aktivistler ise uygulamaya tepkili. Dijital hakları ve bilgi özgürlüğünü savunan Roskomsvoboda örgütünün kurucusu Stanislav Shakirov, "Bu Rusya'da nüfusun kontrolü için ileriye doğru atılmış tehlikeli bir yeni adım" dedi. Shakirov, Rusya'nın tıpkı Çin Halk Cumhuriyeti gibi daha otoriteryan bir yönetim rejimine doğru kaydığını öne sürdü.

Aktivist metronun bir devlet hizmeti olduğunu ve buradaki bilgilerin kolayca güvenlik güçlerinin eline geçebileceğini söyledi.

Öte yandan Rusya metrosunu günde 6 milyondan fazla insan kullanıyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...