Tgrt Haber
30 Eylül 2022 17:40 - Güncelleme : 30 Eylül 2022 19:23

Son dakika! Rusya'nın ilhakına tepkiler çığ gibi büyüyor: Yüzlerce kişi ve kuruma yaptırım

Son dakika haberi: Rusya'nın Ukrayna'nın 4 bölgesini ilhak etmesin ardından Batı'dan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. İlhakı hiçbir zaman tanınmayacağı çizilen açıklamalarda Rusya'ya karşı yaptırımların artacağının sinyali verildi. Rusya'nın ilhak hamlesine ABD'den de tepki gecikmedi. ABD, Rusya Merkez Bankası başkanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin ailelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişiye ve firmaya yaptırım uyguladı.

Son dakika! Rusya'nın ilhakına tepkiler çığ gibi büyüyor: Yüzlerce kişi ve kuruma yaptırım
Rusya,Ukrayna,Putin,NATO,ABD

Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanması için yapılan sözde referandumdan sonra Putin'in ilhakı tüm dünyaya duyurmasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Avrupa ülkelerinden yapılan ortak açıklamayla, Rusya'nın ilhakına çok sert tepki gösterildi. Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk'ın Ukrayna toprakları olduğu altı çizilen açıklamada, Avruğa Birliği'nin bu yasadışı ilhakı hiçbir zaman tanımayacağı belirtildi. 

AB, açıklamasının devamında Rusya'ya karşı yaptırımları arttıracağının altını çizdi ve Ukrayna'ya güçlü desteğini sürdüreceğini vurguladı. Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklama, 27 üye ülkenin liderlerinin imzasını taşıyor.

ABD'DEN PEŞ PEŞE YAPTIRIM KARARLARI

Rusya'nın ilhak hamlesine ABD'den de tepki gecikmedi. ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın ilhakının BM kararlarına ve uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizerek bu kararları kabul etmediklerini açıkladı.

ABD Putin'in ilhak töreni sonrası Merkez Bankası başkanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerinin ailelerinin de aralarında bulunduğu 1000'den fazla kişi ve firmaya yaptırım uyguladı.

Bu yaptırımlar kapsamında;

  • Rusya Yasama Meclisi'nin 278 üyesine yaptırım getirildi.
  • Rusya ve Belarus'tan askeri yetkililerin de aralarında bulunduğu 910 kişiye vize kısıtlaması getirildi.
  • Rusya'nın teknolojik ve endüstriyel kapasitesine darbe vuracak yaklaşık 700 malın ihracatı yasaklandı.
  • ABD Ticaret Bakanlığı ihracat kontrolünü ihlal edenler listesine 57 şirket daha ekledi.

RUSYA'NIN İHLAKINA BİR TEPKİ DE NATO'DAN

Rusya'nın ihlak kararına bir tepki de NATO'dan geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'da ilhak ettiği toprakları Rusya'nın parçası olarak asla tanımayacağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...