Tgrt Haber

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100. gün: Ülkenin yüzde 20'si işgal altında doğusunda durum vahim

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: AP, Reuters, AA
03 Haziran 2022 14:58 - Güncelleme : 03 Haziran 2022 15:36
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100. gün: Ülkenin yüzde 20'si işgal altında doğusunda durum vahim
ukrayna,rusya,işgal

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 100. gününde, Donbas bölgesindeki Rus ayrılıkçıların elindeki Luhansk şehrinin yüzde 90'ından fazlasının Rusya'nın kontrolüne geçtiği bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus güçlerinin, ülkenin yüzde 20'sini işgal ettiğini açıkladı. Zelenskiy, yoğun bombardıman altındaki doğu Ukrayna'da her gün 100 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin ise yaralandığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna'nın işgalinde 100 gün geride kaldı. Rus birlikleri, Kiev ve çevresinden çekildikten sonra ülkenin doğusunda yoğun çatışmalar yaşanmaya başladı. Ülkenin doğusuna saatte 200 kez bomba yağdığı belirten yetkililer, dün Ukrayna kuvvetlerinin, yaklaşık yüzde 80'i Rus kuvvetleri tarafından kontrol edilen Severodonetsk'ten çekilmek zorunda kaldıklarını bildirdiler.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan Luhansk'ın yüzde 90'ından fazlasının Rus birlikleri tarafından kontrol edildiğini duyurdu.

KİEV'DEKİ BAŞARISIZLIK DONBAS'A İTTİ

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan istihbarat raporunda Rusya'nın Donbas bölgesinde taktik başarı elde ettiği, Rus kuvvetlerinin Kiev ve Ukrayna hükümet merkezlerini ele geçirme konusundaki ilk hedeflerinin başarısız olduğu bu sebeple Donbas'a odaklanıldığı belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100. gün: Ülkenin yüzde 20'si işgal altında doğusunda durum vahim

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Rusya şimdi Donbas'ta taktik başarı elde ediyor. Rus kuvvetleri ivme kazandı ve sürdürdü. Donbas’ta  şu anda Ukrayna muhalefeti üzerinde inisiyatifi elinde tutuyor gibi görünüyor. Rusya, Luhansk bölgesinin yüzde 90'ından fazlasını kontrol ediyor ve önümüzdeki iki hafta içinde kontrolü tamamlaması muhtemel. Rusya, bu son taktik başarıları, önemli bir kaynak maliyetiyle ve genel harekatın tek bir bölümünde kuvvet toplayarak elde etti.''

STRATEJİK HEDEFLERİN HİÇBİRİNE ULAŞILMADI

Rapor, Rusya'nın orijinal planına kıyasla “stratejik hedeflerin hiçbirine ulaşılamadığını” aktardı. İstihbarat raporunda, “Rusya'nın herhangi bir başarıyı elde etmesi için sürekli büyük insan gücü ve teçhizat yatırımı gerekecek ve muhtemelen daha fazla zaman alacaktır” denildi.

Diğer taraftan, Ukraynalı yetkililer, ülkenin AB üyeliği yolculuğuna başlamak için batı ülkelerine baskısını tekrarladı. Rusya’nın saldırılarından bu yana, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen de dahil olmak üzere Avrupa'daki birçok siyasi figür,  Ukrayna'yı aday statüsü vererek AB üyeliğine giden hızlı bir yola sokmaktan yana konuştu. 

Ancak Berlin, Paris ve diğer başkentlerde, bu ay içinde konuyla ilgili karar verilmesi beklenen liderler zirvesinden önce resmi sürece başlamanın mümkün olup olmadığı konusunda hala şüpheler var.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100. gün: Ülkenin yüzde 20'si işgal altında doğusunda durum vahim

Avrupalı ​​bir diplomat tartışmalar hakkında bilgi vererek, "Hayır demek çok zor, ama evet demek daha da zor " dedi. Sonuç olarak, kararın, Fransa'dan Emmanuel Macron ve Almanya'dan Olaf Scholz'un tutumlarının çok önemli görüldüğü zirvede Avrupalı ​​liderler arasındaki kişisel tartışmaya inmesi muhtemel.

PESKOV: RUSYA AMACINA ULAŞANA KADAR DEVAM

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın Ukrayna işgalinin 100'üncü gününde dikkat çeken bir açıklamaya imza attı. Peskov ''Operasyonun temel amaçlarından birinin Donetsk ve Luhansk'taki halkı korumak olduğunun altını çizen Peskov, 'Halkın güvenliğini sağlamak için önlemler alındı ve sonuç sağlandı'' dedi.

Çatışmaların tek bir şartta sonra ereceğini belirten Peskov, bunun Rusya'nın hedeflerine ulaşması olarak tanımladı. Sözcü, Rusya'nın tüm hedeflerine ulaşılana kadar Ukrayna'da kendi tanımladığı 'özel askeri operasyonunu' sürdüreceğini söyledi.

BM'DEN 100. GÜN AÇIKLAMASI

Binlerce Ukraynalının evlerini terk etmek zorunda kaldığı, çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği savaşa ilişkin Birleşmiş Milletler Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad’dan açıklama geldi. Rus güçlerinin Ukrayna’nın doğusundaki bölgelerde baskısını arttırdığını dile getiren Awad, “Bu savaşın kazananı yok ve olmayacak. Dahası, 100 gün boyunca hayatlar, evler, işler ve umutların yok olduğuna tanık olduk. Bu savaş insanlara kabul edilemez zararlar verdi ve sivil hayatlar yok oldu” ifadelerini kullandı.

Şehirlerin, kasaba ve köylerin büyük bir kısmında yıkım olduğunu kaydeden Awad, “Okullar, hastaneler ve sığınaklar korunamadı. Savaşın yıkıcı etkisine karşı tükenmeyen çabamız güçlü ve kararlı bir şekilde devam edecek. Ancak tüm bunların ötesinde barışa ihtiyacımız var. Savaş hemen sona ermeli” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 100. gün: Ülkenin yüzde 20'si işgal altında doğusunda durum vahim

Kaynak: AP, Reuters, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...