Tgrt Haber

Açlık ölümleri payladı, Somali'de bu yıl 448 kişi öldü!

08 Haziran 2022 15:35 - Güncelleme : 08 Haziran 2022 15:56
Yetersiz beslenen çocukların sayısı geçen yıla göre %55 arttı.
Somali,Açlık,UNİCEF

Kuraklığa bağlı gıda krizi ile karşı karşıya kalan Somali’de sadece bu yıl 448 kişi yetersiz beslenmekten hayatını kaybetti. BM'nin Somali İnsani Yardım Koordinatörü Adam Abdelmoula, binlerce kişinin açlıktan öldüğünü açıkladı.  

Yetersiz beslenen çocukların sayısı geçen yıla göre %55 arttı.

Dünya gıda kıtlığı tedirginliği yaşarken Somali’de ise insanlar açıktan ölüyor. Raporlara göre bu yıl yalnızca Somali'de en az 448 ölüm gerçekleşti. Bunların büyük bir çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor.  Somali, Etiyopya ve Kenya'daki yetkililer, kıtlığı önlemek için çalışmalar yürütseler bile ölümlerin önüne geçilemiyor. Yetkililere göre açlıktan ölenlerin sayısı binlerce.

ÖLMEK ÜZEREYKEN 90 KM YÜRÜYEREK GETİRDİ

Açlıktan çocuğunu kaybetme endişesi yaşayanlardan birisi de 90 kilometre yolu yaya şekilde kat ederek çocuğunu Somali'nin başkentindeki Yetersiz Besleneme Merkezine getiren anne Salaad.  3 yaşındaki Ali Osman'ı kaybetmemek için çaresizce kucaklıyor. 

Son 40 yılın en kurak döneminin yaşandığı ülkede ölümler patladı. Yetkililer kayıtların ötesinde çok daha fazla insanın öldüğüne dikkat çekiyor. Bu insanların bir kısmı evlerinde bir kısmı ise yardım ararken ölüyor. Bazıları ise yardım kamplarına ulaştıktan sonra tüm müdahalelere rağmen kurtarılamıyor.  BM'nin Somali İnsani Yardım Koordinatörü Adam Abdelmoula, "Kesinlikle binlerce kişi öldü ancak bunu destekleyecek veriler henüz yok” dedi.

UNICEF UYARDI: ÇOCUK ÖLÜMLERİ PATLAYACAK 

UNICEF Salı günü yaptığı açıklamada, Afrika Boynuzu'nda "çocuk ölümleri patlaması" meydana geleceğini söyledi. Sağlık merkezinde görevli doktor Mustaf Yusuf, Mayıs ayında hasta sayısının ikiye katladığını belirterek yatan hasta sayısının 122’ye ulaştığını söyledi.  Sadece Nisan ayında altı tesiste en az 30 kişinin öldü ve yetersiz beslenen çocukların sayısı geçen yıla göre %55 arttı. 5 yaşın altındaki akut yetersiz beslenen çocukların hastaneye yatışı aynı dönemine göre %40'ın üzerinde arttı.

UNICEF'e göre, Etiyopya'nın kuraklıktan etkilenen bölgelerinde yetersiz beslenme nedeniyle tedavi edilen çocukların sayısı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre %27 arttı. 

 

Kaynak: Apnews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...