Tgrt Haber
12 Mart 2017 21:23

Saraybosna’da Hollanda protestosu: Avrupa'nın Türklerden korkusu

Hollanda'nın Türk bakanlara ve Türk kökenli vatandaşlara yönelik muamelesi, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da gerçekleştirilen gösterilerle protesto edildi.

Saraybosna’da Hollanda protestosu: Avrupa'nın Türklerden korkusu
saraybosna, hollanda, türkiye, protesto,

Başkentin merkezindeki tarihi Osmanlı çarşısındaki Sebil önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ve protesto ile başlayan eyleme Bosna Hersek'te eğitim gören Türk öğrenciler, Bosna Hersekli sivil toplum kuruluşu liderleri ve vatandaşlar katıldı. Gösteri öncesinde basına konuşan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna Hersek'te yaşayan Türk vatandaşlarının dün Hollanda'da yaşanan olaylara karşı duyarlılığını ortaya koymak ve Türkiye ile birlikte olduklarını göstermek adına Saraybosna'nın merkezi Başçarşı'da toplandıklarını kaydetti. Hollanda'da yaşanan hadiselerin kabul edilemez olduğunu ve bunların demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne karşı yapılmış olduğunu vurgulayan Koç, "Eminim bunlar, duyarlı Hollanda halkının da kabul edebilecekleri davranışlar olmamıştır ve onlar da bunları eleştiriyorlardır. Umuyoruz buna benzer hadiseler tekrar yaşanmayacaktır. Bunlar tarihe kara bir leke olarak yazılmıştır" diye konuştu.

"HOLLANDA ARTIK İNSAN HAKLARINDAN SÖZ EDEMEZ"

Sebil önünde yapılan basın açıklamasında Saraybosna'da eğitim gören Türk öğrencilerden Yusuf İşler, "Bilindiği üzere dün sabah saatlerinde Türkiye Cumhuriyeti bayrağını taşıyan bakanlık uçağımıza iniş izni verilmedi. İnsan haklarını yok sayan ve hukuku çiğneyen Hollanda, aynı hatayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya'ya da uyguladı. Sayın bakanımızın kara yolu ile oradaki Türk vatandaşlarına ulaşımını engelleyen Hollanda polisi ve yönetimini şiddetle kınıyoruz. Hukuktan ve demokratik olmaktan bahseden Avrupa, Hollanda'nın Srebrenitsa katliamında Sırplara sığınmacıları teslim ederek ortak olduğu katliama ve tecavüzlere sessiz kaldığı gibi Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan haksızlığa karşı da sessiz kalmıştır. Bizler, Bosna'da yaşayan Türkler olarak asla böyle bir tutum karşısında sessiz kalmayacağız. Tek başına ve korumasız bir şekilde önü kesilen sayın bakanımız Türk vatandaşı olmaktan ziyade bir kadın olarak bizlere Nene Hatun'un çok büyük bir örneğini göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti'ni engellemeye ve kısıtlamaya çalışmak Avrupa'ya bir şey kazandırmayacağı gibi kaybetmesinde büyük bir rol oynayacaktır. Tarihe bu lekeyle geçen Hollanda bir daha insan haklarından söz edemeyecek ve bir daha asla demokratik bir ülke olduklarını iddia edemeyeceklerdir. Bu tutumunu tüm dünyanın gözü önünde sergileyen Hollanda, bir kez daha Nazi uygulamalarına imza atmıştır. Cumhurbaşkanımız, dün yaptığı açıklamada "Bizler Türk milleti olarak Avrupa'da bir misafir değil, ev sahibiyiz" demiştir. Türkiye Cumhuriyeti'ni etkileyecek bir seçim için yapılan çalışmalara engel olan Almanya, Hollanda ve Avrupa, inşallah 16 Nisan'dan sonra hak ettiği cevabı alacaktır" dedi.

"OLANLARI AVRUPA'NIN TÜRKLERDEN KORKUSU OLARAK NİTELENDİRİYORUZ"

Başçarşı'daki gösterinin ardından bir protesto eylemi de Hollanda Büyükelçiliği önünde gerçekleştirildi. Burada yapılan basın açıklamasında Türk öğrencilerden Halil İbrahim Şahin, "Avrupa'ya sesleniyoruz; biliniz ki sizin karşınızda parmak sallayacağınız bir Türkiye yoktur. Ülkemizin içinde bulunduğu referandum sürecinde bize demokrasi dersi vermeye çalışanlar, dün net bir şekilde bu sınavdan kalmıştır. Başta Hollanda ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri, içinde bulunduğumuz sürece dahil olup sonuçlarını etkilemeye kalkmaktadır. Bilinmelidir ki ülkemizin geleceğini belirleyecek olan Türk milletidir. Bu süreçte kullanılacak her oy ‘evet' de ‘hayır' da bizim irademizde olacak ve kimse bu sürece müdahil olamayacaktır. Dün Hollanda'da gerçekleşen olaylarda gördük ki Avrupa ne övündükleri gibi özgürlük topluluğu ne de uluslararası hukuka uyan bir topluluktur. Aile ve Sosyal Politikalar bakanımıza yapılan hukuksuz ve haysiyetsiz engellemeleri Avrupa'daki Türkler olarak ‘Avrupa'nın Türklerden korkusu olarak nitelendiriyoruz. Şunu belirtmek istiyoruz ki Hollanda'yı burada Srebrenitsa katliamında yaşanan olaylarda çok net bir şekilde tanımış bulunmaktayız. Son olarak Avrupa'ya şöyle seslenmek istiyoruz: Siz çoksunuz, biz Türk'üz" dedi.

"HOLLANDALI ASKERLER SREBRENİTSA'DA YAŞANANLARI AÇIKLASIN"

Hollanda Büyükelçiliği önündeki gösteriye katılan bir Boşnak vatandaş ise Hollanda askerlerinin Srebrenitsa'da korumaktan sorumlu oldukları halkı Mladiç adlı cellada teslim ettiklerini söyleyerek Hollanda'nın Türk vatandaşlarına yönelik zulmüne tepki gösterdi. Avrupa'nın Bosna Hersek'e karşı da ikiyüzlü bir tavırla yaklaştığını ve gerçek yüzünü Lahey'deki son hamlesiyle gösterdiğini ifade eden Boşnak aktivist, Srebrenitsa'da görev yapan her Hollandalı askeri, soykırıma ilişkin gerçekleri açıklamaya davet etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...