Tgrt Haber

Sırbistan geri adım attı! Kosova ile gerilime neden olan barikatlar kaldırılıyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Aralık 2022 06:40 - Güncelleme : 29 Aralık 2022 06:47
Sırbistan geri adım attı! Kosova ile gerilime neden olan barikatlar kaldırılıyor
sırbistan,kosova,barikat,gözaltı

Sırbistan ile Kosova arasında gerilime neden olan barikatlara ilişkin Sırbistan yönetimi geri adım attı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, söz konusu barikatların kaldırılacağını duyurdu.

Dünyanın gözünü Kosova ile Sırbistan sınırına çevirdiği gerilimde yeni gelişme yaşandı. Eski Sırp polis memuru Dejan Pantic’in gözaltına alınması ile başlayan ve 10 Aralık’tan bu yana devam eden gerilim Kosovalı Sırpların kurduğu barikatlar ile yeniden yükseldi. AB, NATO ve ABD’nin Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginliğin azaltılması için barikatların kaldırılması yönündeki çağrıya Sırbistan tarafından cevap geldi.

BARİKATLAR KALDIRILIYOR

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, son dönemde Kosova ile yaşanan gerginliğin nedeni olan barikatların kaldırılacağını duyurdu. Oldukça zor bir gece ve görüşme geçirdiklerini ifade Vucic, "Kosovalı Sırplardan barikatların kaldırılmasını rica ettim. Barış ve huzurun devam etmesini istedim. Herkesi dinledim. Söz verilenlerin yerine getirileceğine inanıyorum” dedi. Vucic, Kosovalı Sırplar arasında güvensizlik duygusunun devam ettiğini belirterek, "Perşembe günü öğleden önce barikatlar kaldırılacak. Bu 2 saatte bitecek bir iş değil. Belki 24, belki de 48 saat sürebilir ama barikatlar kaldırılacak." diye konuştu.

“GÖZALTI OLURSA BİR DAHA BARİKATLAR KALMAZ”

Kosovalı Sırpların barikatların kaldırılmasının ardından gözaltına alınma ihtimalini değerlendiren Vucic, "Böyle bir durumda barikatları bir daha kaldırmamak üzere kuracaklarını belirttiler." ifadelerini kullandı.

Sırbistan geri adım attı! Kosova ile gerilime neden olan barikatlar kaldırılıyor

GERGİNLİĞE NEDEN OLAN KARAR EV HAPSİNE ÇEVRİLDİ

Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olan eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesinin ardından, Avrupa Birliği (AB) ve ABD ortak bir açıklama yaptı. AB ve ABD'nin açıklamasının ardından Vucic ile bir araya gelen Sırbistan Hükûmeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, Kosovalı Sırpların taleplerinin yerine getirilmesi noktasında AB ve ABD'den garanti aldıklarını belirtti.Petkovic, AB ve ABD'den barikatlarda yer alan Sırpların gözaltına alınması veya sürgün edilmesine ilişkin bir listenin olmadığını öğrendiklerini ifade ederek, Kosova Güvenlik Gücü’nün, Kosova'nın kuzeyine gitmesi için mevcut anlaşmalara göre önceden NATO’nun Kosova’daki Barış Gücünün (KFOR) komutanının onayını alması gerektiği hususunda da açıklama yapıldığını kaydetti.

Sırbistan geri adım attı! Kosova ile gerilime neden olan barikatlar kaldırılıyor

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...