Tgrt Haber

Telsiz kayıtları ortaya çıktı: Bisikletle giden birini vurdum!

08 Nisan 2022 10:58 - Güncelleme : 08 Nisan 2022 12:31
Buça'da Rus askerlerinin, sivilleri katlettiğini gösteren kanıtlar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Almanya'nın dış istihbarat servisi BND, Rus askerlerinin Ukrayna'daki sivil cinayetleri hakkında kendi aralarında konuştuklarını gösteren telsiz kayıtlarını ele geçirdiklerini duyurdu. İstihbarat yetkilileri, ses kayıtlarının Buça'daki sivil ölümlerin meydana geldiği konumlarla eşleştiğini açıkladı.

Buça'da Rus askerlerinin, sivilleri katlettiğini gösteren kanıtlar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Rus ordusunun Ukrayna’da sivil katliam yaptığının kanıtları bir bir gelmeye devam ediyor. Rus askerlerinin telsiz iletişimlerine ilişkin ilk haber Alman haber dergisi Spiegel’de yayımlandı. Haberde konuşmaların, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 27 kilometre uzaklıkta bulunan Buça’da gerçekleştirilen sivil katliama ilişkin olduğu belirtildi. Üstelik cinayetlerin ardından belgelenen fotoğraflarda gösterilen konum ve nesnelerle doğrudan da eşleşiyor.

İstanbul’daki barış görüşmelerinin ardından Rus ordusunun geri çekilmesiyle beraber Buça’da toplu mezarların yanı sıra sokaklarda yatan onlarca sivilin cansız bedenleri bulundu. Ölen kişilerin bazılarının elleri bağlıydı, bazıları yakın mesafeden infaz edilmişti, cesetlerde işkence izleri vardı. Katledilen siviller arasında çok sayıda kadın ve çocuk olduğu da düşünülüyor.

Telsiz kayıtları ortaya çıktı: Bisikletle giden birini vurdum!

RUSYA DEFALARCA REDDETTİ

Dünya liderlerinin savaş suçu olarak nitelendirdiği sivil katliamı Rusya ise defalarca reddetti, görüntülerin montaj olduğunu hatta cinayetlerin sahnelendirildiğini iddia etti. Fakat görgü tanıklarının ifadesi, raporların doğruluğunu kanıtladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dün Rusya'yı, Ukrayna’daki “ağır ve sistematik insan hakları ihlalleri” raporları üzerine BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkardı. Alman istihbaratının ele geçirdiği telsiz kayıtlarına göre ise Rus askerlerinin, Ukraynalı askerleri ve sivilleri vurmadan önce durumu tartıştıkları ortaya çıktı.

Telsiz kayıtları ortaya çıktı: Bisikletle giden birini vurdum!

''ÖNCE ASKERİ SORGULA SONRA VUR''

BND görevlilerinin yeni delilleri seçilmiş bir grup milletvekiline sunduğu toplantıda, Spiegel dergisine göre, “Rusya'nın inkarlarını tamamen geçersiz kılıyor."

Çünkü, telsiz konuşmalarından birinde, bir Rus askerinin birisine kendisinin ve başka bir askerin bisiklete binen bir kişiyi nasıl vurduklarını anlattığını duyuluyor. Başka bir konuşmada ise bir adamın “Önce askeri sorgula, sonra vur” dediği ortaya çıktı.  Spiegel'e göre milletvekillerine, askerlerin cinayetler hakkında sanki günlük faaliyetleri tartışıyormuş gibi gerçekçi bir şekilde konuştukları izlenimi verildi.

Telsiz kayıtları ortaya çıktı: Bisikletle giden birini vurdum!

''YÜZDE 90'I KURŞUNLARLA ÖLDÜRÜLDÜ''

Öte yandan istihbarata göre, Rusya’nın paralı asker Wagner Grubu, sivil katliamda merkezi rol oynadı. Geçtiğimiz günlerde Buça Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk ise  şehirde bulunan ceset sayısının her geçen gün arttığını ve şu ana kadar 320 sivilin kimliğinin tespit edildiğini söyledi. Olay yeri uzmanlarının özel mülklerden, parklardan, meydanlardan ve geçici mezarlardan ceset çıkardığını belirterek, "Neredeyse yüzde 90'ı kurşunlarla öldürüldü" dedi.

Telsiz kayıtları, bu cinayetlerin rastgele ya da daha önce önerildiği gibi özerk olarak hareket etmiş olabilecek askerler tarafından işlendiğine dair şüphelerin dağılmasına neden oldu. Alman istihbarat uzmanları sivil cinayetlerinin merkezi bir emirle işlenmesinin muhtemel olduğunu açıkladı.

Spiegel'e göre diğer telsiz kayıtları da inceleniyor. Fakat  bunların kesin lokalizasyonunu tespit etmek daha zor görünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...