Tgrt Haber

Son dakika... Moskova'da konsere silahlı saldırı: Bilanço ağırlaşıyor! Failler yakalandı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: tgrthaber.com.tr
22 Mart 2024 20:41 - Güncelleme : 23 Mart 2024 12:04

Son dakika haberi... Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna silahlı saldırı oldu. Saldırıda iki patlama meydana gelirken, ölü sayısı 90'ı aştı. DEAŞ'ın üstlendiği saldırıya ilişkin soruşturmada konser salonuna yapılan saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi dahil 11 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna silahlı saldırı yapıldı. Rus basını silahlı saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu duyurdu. Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova'daki terör saldırısında 93 kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının artabileceğini bildirdi. 100'den fazla kişi binadan tahliye edilirken ağır yaralılar ve olayda yaşamını yitirenlerin cesetleri binadan çıkarıldı. İnsanlar tahliye edilirken çevik kuvvet polislerinin bölgeye gönderildiği öğrenildi. Konser salonunda hala mahsur kalanların olduğu aktarıldı.

Öte yandan Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, saldırı sırasında 5'i çocuk olmak üzere toplam 115 kişinin hastanelerde tedavi alında bulunduğunu belirtti. Olay yerine 70'den fazla ambulans gönderildiği öğrenildi. Saldırılarla ilgili konuşan Dışişleri Bakanlığı "Tüm dünya Moskova'daki saldırıyı kınamalı" açıklaması yaptı.


23.03.2024 12:03

115 KİŞİ YARALANDI

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, başkent Moskova’da konser salonuna düzenlenen terör saldırısında 115 kişinin yaralandığını bildirdi. Muraşko, bunlardan 5’inin çocuk olduğunu, 60 kişinin ağır yaralı olduğunu aktardı.

Son dakika! Moskova'da konsere silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! - 1. Resim


23.03.2024 12:04

BÖLGE TAHLİYE EDİLDİ

Bölge tahliye edilirken salonda patlamalar olduğu ifade edildi. Saldırıyı kimin yaptığına dair resmi bilgi paylaşılmadı. Ekiplerin bölgedeki çalışmaları sürüyor. 

Son dakika! Moskova'da konsere silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! - 2. Resim

SALDIRININ FAİLLERİ YAKALANDI

Rusya’nın Ria Novosti haber ajansı kamuflajlı kıyafetler giyen üç kişinin otomatik silahlarla içeride ateş açtığını aktardı. Reuters'ın doğruladığı ve paylaştığı bir videoda Crocus Belediye Binası üzerinde dumanlar çıktığı bildirildi. Saldırının gerçekleştiği konser salonunda ikinci bir patlama oldu. 

Terör saldırısının ardından Kremlin'den açıklama geldi. Putin ile görüşen FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov, konser salonuna yapılan saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi dahil 11 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Son dakika! Moskova'da konsere silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! - 3. Resim

ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, yaptığı ilk açıklamada “büyük bir trajedi yaşandığını” kaydetti. Saldırıda ölenler olduğunu doğrulayan Sobyanin, taziye dileklerini iletti. Sobyanin Moskova'da tüm büyük ölçekli spor, kültür ve diğer kamu etkinliklerinin iptal edileceğini söyledi.

Son dakika! Moskova'da konsere silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! - 4. Resim

Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova, olayı bir terör saldırısı olarak niteledi.

ABD: UKRAYNA'NIN KARIŞTIĞINA DAİR DELİL YOK

Beyaz Saray, Moskova’daki saldırıyla ilgili olarak “görüntülerin korkunç” olduğuna dair bir açıklama yaptı. Açıklamada, Moskova’daki ABD’lilerin bulundukları yerlerde kalmaları istendi. Beyaz Saray, saldırılara şu an için Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil olmadığını kaydetti.

KINAMA ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Moskova’da konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin, “Rus yetkililerin daha önce de belirttiği gibi, şu anda tüm çabalar, hala saldırı yerinde bulunan insanları kurtarmaya yöneliktir. Uluslararası toplum bu korkunç suçu kınamak zorundadır” açıklamasını yaptı.

Zakharova şunları kaydetti:

“Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki Belediye Binası'nda yaşanan korkunç trajedinin ardından dünyanın dört bir yanından sıradan vatandaşlardan taziyelerini içeren telefon çağrıları alıyor. Tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını en güçlü şekilde kınadıklarını ifade ediyorlar. Rus yetkililerin daha önce de belirttiği gibi, şu anda tüm çabalar, hala saldırı yerinde bulunan insanları kurtarmaya yöneliktir. Uluslararası toplum bu korkunç suçu kınamak zorundadır.”

UKRAYNA: İLGİMİZ YOK

Ukrayna, Rusya’nın başkenti Moskova’da konser salonuna yapılan saldırıyla ilgisi olmadığını açıkladı. 

BAKAN FİDAN MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefon görüşmesi yaptı. Moskova'daki terör saldırısı kınandı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Bakan Fidan, Moskova'daki terör saldırısını kınadı. Rusya halkına ve hükümetine başsağlığı dileklerini iletti.

Son dakika! Moskova'da konsere silahlı saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var! - 5. Resim

AK PARTİ'DEN TAZİYE MESAJI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından taziye dileklerini iletti. Çelik, “Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda sivilleri hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.  Rus halkının acısını paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

BM: RUSYA'DAN GELEN HABERLERİ ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna yönelik saldırıya ilişkin gelen haberlerin üzüntüyle karşılandığını bildirdi. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, yazılı açıklama yaptı. "Rusya'dan gelen haberleri üzüntüyle karşılıyoruz." ifadesini kullanan Haq, olaya ilişkin yazılı açıklama yapılacağını bildirdi.

DEAŞ ÜSTLENDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden toplantı talep edeceklerini bildirdi. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, olayın hemen ardından bir kriz merkezi kurulduğunu duyurdu. Saldırganların yakalanıp yakalanmadığı bilinmiyor.

VUCİC: ABD VE İNGİLTERE BİLİYORDU!

Sırp lider Vucic, ABD ve İngiltere'nin Moskova'daki terör saldırısını önceden bildiğini belirtti
Prva TV'de konuşan Vucic, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
Birçok kez söylediğimiz ama çok az kişinin duymak istediği, çok az kişinin inanmak istediği, çok az kişinin gerçeklere bakmayı düşündüğü bir şey; 7 Mart'ta ABD'nin (Moskova) Büyükelçiliği, vatandaşlarına alışveriş merkezlerine gitmemeleri çağrısında bulununca İngilizler ve diğerleri de aynısını yaptı. Yani bu, onların özel servislerinin bazı konuşmaları dinlediği, bilgi aldığı ve bunun olacağını bildikleri anlamına geliyor.

TEPKİLER DİNMİYOR

Saldırı, başta Türkiye olmak üzere Mısır, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, İtalya, Sırbistan, Almanya, Lüksemburg, Katar, Küba, Filistin, Bolivya, İran, Suudi Arabistan, Fransa, Tacikistan, Meksika, Kolombiya, Avusturya, Suriye, Slovakya, Moldova, İsrail , Bahreyn, Yunanistan, Arjantin , Norveç , Belçika , Hollanda, Şili, Karadağ, İskoçya, Ekvador, Peru, Macaristan, Fransa, Uruguay, Panama, Fas, Yeni Zelanda, Guatemala, İrlanda, Mali, Tunus gibi birçok ülke tarafından kınandı. Birleşmiş Milletler (BM) olayla ilgili üzüntü duyduklarını belirtti.

Rusya Soruşturma Komitesi saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırıyı gerçekleştiren bazı kişilerin yakalandığı ve olayla ilgili incelemelerin sürdürüldüğünü duyurdu.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...